Diskuse:Zelená Hora (zámek)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Petr Kinšt v tématu „Poznámka k pravopisu

Poznámka k pravopisu[editovat zdroj]

Doporučení podle Internetové jazykové příručky: https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=zelen%C3%A1+hora

Oficiální stránky: http://www.zelenahora.cz/cs/ --Zolwikcz (diskuse) 25. 3. 2020, 21:43 (CET)Odpovědět

Je to stejný případ jako Kunětická hora, viz doporučení Internetové jazykové příručky: Velká písmena – stavby a jejich části, stanice a zastávky --Petr Kinšt (diskuse) 25. 3. 2020, 21:56 (CET)Odpovědět
@Petr Kinšt: Protoze Vam nestacil explicitni priklad navsteva zamku Zelena Hora na IJP (odkaz na zacatku diskuse), poslal jsem dotaz na Ustav pro jazyk cesky. Nasleduje odpoved. Bylo by dobre, kdybyste upravy vratil zpet.

Vážený pane,

Psaní názvů zámků, pokud nejsou pojmenovány podle obcí nebo jejich částí (zámek Malá Skála, zámek Staré Hrady), není v praxi zcela jednotné. Ukazuje to i Geoportál Českého úřadu geografického a zeměměřického. Pokud jde o název zámku, na který se ptáte, je na tomto geoportálu zapsán s velkými písmeny u obou slov. Tento způsob psaní je, jak dokládá Český národní korpus, v souladu i s územ a také jednoznačně převládá nad psaním Zelená hora. Důvodem může být i snaha rozlišit název zámku od názvu stejnojmenného kopce.

Zdá se, že by si psaní názvu zámků a hradů, právě kvůli panující nejednotnosti, zasloužilo revizi, a to pravděpodobně v mnoha případech ve prospěch velkého písmene. Do té doby Vám doporučujeme pravopisnou podobu zámek Zelená Hora.

S pozdravem

Ivana Svobodová

jazyková poradna

--Zolwikcz (diskuse) 30. 3. 2020, 16:54 (CEST)--Zolwikcz (diskuse) 9. 4. 2020, 00:31 (CEST)Odpovědět

Nikde se tam nepíše, že malé písmeno je špatně. Pokud myslíte, že by mělo být velké, klidně ho opravte, já už to měnit nebudu. Udělejte to ale ve všech článcích, které se zámkem zabývají, ať to máme jednotné, a ne jako předtím, kdy se v jednom článku objevovaly obě varianty. A potom se můžete pustit do Kunětické hory. --Petr Kinšt (diskuse) 9. 4. 2020, 09:13 (CEST)Odpovědět