Diskuse:Valais

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tento kanton se nachází ve francouzské části Švýcarska. Francouzsky zde hovoří většina obyvatel a název kantonu se užívá především ve francouzštině. I oficiální web [1] je psán francouzsky. Proto se domnívám, že i zde by měl být veden pod francouzským názvem.--Andilek 21:40, 27. 1. 2007 (UTC)

Hrubé argumenty na ICQ odmítám, ale zpátky k věci. Není tomu tak úplně pravda. Kanton leží přesně na hranici mezi francouzskou a německou částí Švýcarska. Nicméně hlavní úřední jazyk ještě neznamená, že je nutno uvádět název článku v tomto jazyce. Týká se to hlavně případů, kdy se jako české jméno (které ostatně v českých článcích o kantonu převažuje) používá převzatý německý název. Mám takový dojem, že se vždycky používal jako název, ten, který v češtině převažoval. A proto si troufám tvrdit, že se má používat německý název, neboť ten převažuje v česky psaných webech o tomto kantonu. --Kirk 22:00, 27. 1. 2007 (UTC)

Jinak ve prospěch německého názvu hovoří například název zdejších alp. O Walliských Alpách se zmiňuje 1106 článků, zatímco o valaiských jen 4 články. Nicméně článek přejmenovávat nebudu --Kirk 22:16, 27. 1. 2007 (UTC)