Diskuse:Včela (spotřební družstvo)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jen dotaz, Komunistická strana vznikla u nás až v 1921. Viz i heslo Komunistická strana Československa. Jak tedy mohla mít něco s jejím založením, či být při vzniku blízká?--Mirek256 26. 9. 2010, 05:42 (UTC)

Taky mě to hned praštilo do očí, jinak pěkný článek. --Elm 26. 9. 2010, 09:39 (UTC)
Hm, to se asi bude muset odladit :-) Blbé je, že souvisle jsem o historii Včely nenašel prakticky nic, krom toho dvoudílného videa (které jsem si ale ani nepustil, protože mi momentálně videa na počítači nefungují). Googlem jsem náhodou našel, že v senátu byla Včela takřka na denním pořádku a už od dvacátých let ji komunisté považovali za "svoji", a sociální demokraté ji údajně všelijak šikanovali. Kupříkladu o družstevní minulosti předbojské Včely jsem nalezl jen zcela okrajové zmínky a v podstatě jsem nenalezl vůbec žádný zdroj, který by přímo dokládal její vztah k družstvu Včela jako celku. Z nějakých interpelací je taky zřejmé, že Včela měla nějaké vlastní pekárny (ale těžko se dá zjistit kolik). Zkušený archivář by možná někde našel spoustu dobrých zdrojů, ale takhle jen tak z Google je to jen paběrkování. --ŠJů 26. 9. 2010, 20:24 (UTC)

Různá družstva[editovat zdroj]

  • Ze zmínek se zdá, že za druhé světové války byla Včela přejmenována na Bratrství a někdy po roce 1948 snad působila pod názvem Včela-Bratrství, ale přímý zdroj se mi nepodařilo najít.
  • Zdá se, že na Brněnsku působilo již před druhou světovou válkou jiné družstvo s názvem Včela Brno. Po sloučení s jiným družstem je zmiňováno spotřební (příp. konzumní a nákupní) družstvo Vzájemnost-Včela v Brně, v roce 1933 se s Vzájemností-Včelou sloužilo "Okresní konzumní a spotřební družstvo Znojmo". Případný vztah k pražskému družstvu je nejasný.
  • Existovalo i jakési relativně významné stavební či bytové družstvo Včela, a zřejmě i pár dalších družstev téhož názvu. Případný vztah k vysočanskému spotřebnímu družstvu je nejasný.

--ŠJů 26. 9. 2010, 22:25 (UTC)

Včela v Brně bylo taky včelařské družstvo určené k výkupu a zpracování včelích produktů od včelařů a k výrobě včelařských potřeb pro včelaře. Měla být založena někdy v 30 letech minulého století jako Včelařské Družstvo v Brně, po roce 1948 znárodněna a po listopadu 89 navrácena restituentům, z nichž jeden z největších byl Český Svaz Včelařů. Okolo roku 2000 v době nadprodukce medu a velkého snížení výkupních cen medu Včela na tržní situaci nezareagovala dobře, držela mezi výkupci medu nejvyšší výkupní ceny a potom měla problém nakoupený med vyvézt a prodat. Družstvo problém ekonomicky neustálo a zkrachovalo. Dodnes je nejasný podíl vedení Včelařského Svazu jakožto významného akcionáře družstva na krachu družstva Včela, podle některých včelařů vedení ČSV krach přímo způsobilo, když pro jednotlivé včelaře, vesměs členy Českého Svazu včelařů prosadilo ve Včele nereálně vysoké výkupní ceny. 85.71.180.241 14. 1. 2011, 07:47 (UTC)