Diskuse:Výpočet data Velikonoc

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Domnívám se, že uvádět jakékoliv algoritmy v jakýchkoliv programovacích jazycích je nerozum, pokud spolu s tím není uvedeno i vysvětlení principu výpočtu. Uvedený algoritmus je uveden na internetu na mnoha místech - přesně jak je to tady.

Z jistého hlediska je toto porušování autorských práv, neboť je zde uvedena právě jen ta "beletrie". Navrhuji algoritmus buď vymazat, nebo vysvětlit proč se používá právě modulo toho a toho a proč jsou konstaty takové jaké jsou.

-- 22:54, 9. 2. 2005 (UTC) -- Tento příspěvek přidal Pastorius (diskusepříspěvky)

Tento postup je tak starý, že si nemůže nárokovat autorská práva (sám jsem čerpal z [1]). Snahou bylo, aby si čtenář konzultující WIkipedii mohl sám vypočítat datum Velikonoc bez nutnosti hledat dále na internetu. Doplnění o zpracování v php má sloužit jako názorné matematické vyjádření výše uvedeného postupu.
Pokud se domníváte, že tam toto matematické vyjádření nepatří, klidně ho smažte. Pokud se totéž domníváte i o slovním popisu postupu výopčtu, prosím, zvažte, zda tento tradiční postup sem opravdu nepatří. Donutíte tak čtenáře Wikipedie dál brouzdat po internetu. Nicméně pokud jste si jistý, že to do Wikipedie nepatří, můžete to smazat. Je možné to též řešit smazáním a uvedením externího odkazu. Možná nejlepší řešení. Nechám to na vašem uvážení. --Ansgar 23:13, 9. 2. 2005 (UTC)
Ke smazání nevidím důvod... Cinik 06:54, 10. 2. 2005 (UTC)

Matematický výpočet, pokud se nemýlím, vymyslel jakýsi Karl Friedrich Gauss, matematický génius. Proti matematickému výpočtu nic nemám, ale skript v PHP se IMHO zde nehodí. Algoritmus je a programátor si ho může do příslušného jazyka sám převést. --Luděk 07:21, 10. 2. 2005 (UTC)

Výjimka z algoritmu[editovat zdroj]

Podle http://www.ricany.cz/org/farnost/cz/ceska/litur/veliko/veldat.htm a některých dalších zdrojů tvoří další výjimku v algoritmu léta 1954 a 2049 kdy se Velikonoce slaví o týden dříve (18. dubna). Pro zdůvodnění cituji výše uvedený odkaz:

Další pravidlo vymezující datum velikonoční neděle praví, že v jedné devatenáctileté periodě tzv. zlatého čísla nesmí být velikonoční neděle dvakrát v nejzazším přípustném datu, tj. 25. dubna. Tento případ nastal ve dvacátém století v letech 1943 a 1954, které patří do jedné a téže periody začínající rokem 1937 a končící rokem 1956. V roce 1943 se Velikonoce slavily 25. dubna, v roce 1953 se však velikonoční neděle přesunula o týden dopředu na 18. dubna.

-- Tento komentář byl přidán 4. 5. 2006