Diskuse:Vítkovci

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Co se týče pánů z Krumlova, tak dva synové Vítka st. z Krumlova zemřeli rychle za sebou (1301 a 1302), čímž Krumlov spadl jako odúmrť na krále, který jej záhy předal Rožmberkům. Vítkův synovec Záviš (syn Budivoje ze Skalice) měl 4 bratry, ale nikde se nemluví, že by měli potomky. Záviš měl opravdu dva syny - starší Jan (Ješek; syn Kunhuty Haličské, královny vdovy) se stal členem Řádu německých rytířů v Polsku, ale velmi pravděpodobně se stal komturem v Řepíně a zemřel r. 1337 (viz článek Libora Jana a kniha Jan Urbana: Lichtenburkové); o druhém synovi (matka Alžběta Uherská zv. Kumánka) víme jen, že se narodil na přelomu l. 1288-9, a že Záviš byl následně zatčen, takže se můžeme jen domýšlet, že s ním Alžběta odjela zpět do Uher a pravděpodobně v dětském věku zemřel. Co se týče rodu Hraše, tak mi příjde velmi nepravděpodobné, že by byl větví Vítkovců. Zmiňovaný Vítek z Hradiště (1232) může být v podstatě kdokoliv, pokud ho chceme spojit s Vítkovci, tak by to nejspíš byla zkomolenina pana Vítka z Hradce (+1259; syn Jindřich I. z Hradce) zakladatel Jindřichohradecké větve, ale ten měl zlatou růži na modrém podkladu (stříbrnou růži na červené měli Landštejnové). Sice predikát z Hradiště je vymyšlen pěkně, protože nedaleko dnešního Tábora měl v té době majetky a asi i sídlo Vítek z Klokot (+po 1236), zakladatel Landštejnské větve. Královské město Hradiště ale na místě Tábora vzniklo po r. 1260 a po smrti svého zakladatele jej Vítkovci zničili, zbyl jen hrad Hradiště (též Kotnov), u kterého si husité založili nové město Hradiště hory Tábor, dnešní Tábor. Vzhledem k tomu, že v dotyčné diplomové práci v části o původu Hraše rodu není uveden jediný pramen, odkázal bych to mezi fikce a možná rodinou pověst.

Kouba


Páni z Krumlova nevymřeli v roce 1290, ale později. Po smrti Záviše z Falkenštejna žili jeho dva synové (jeden z nich tuším někde v Polsku jako člen nějakého řádu, o druhé existuje málo zpráv, odešel s matkou Alžbětou - třetí ženou Záviše) a samozřejmě jeho bratři. Co se týče dalších větví u těch již je znám přesně rok vymření.

Lukáš

Rod Hraše[editovat zdroj]

Z hesla byla vyňata následující pasáž:

«Dle zjištění univerzity ve Frankfurtu (Dr. Hanzalová )rod Vítkovců ze Stříbrné Růže přežil do dnešních dnů. Tento objev byl potvrzen i univerzitami ve Vídni a Lisabonu. Tento významný, předbělohorský, šlechtický rod přežil pod občanským jménem Hraše. Významným představitelem byl JUDr. Igor Hraše ( v rodině jsou i spisovatelé či badatelé mezinárodního formátu ). Tento rod je v současné Čechii značně rozvětven.
Rod Vítkovců ( Witego,Witigonen )nebyl po roce 1989 restituován, protože na Bílé Hoře stál na straně poražených a rozsáhlý jihočeský majetek rodu Vítkovců byl konfiskován vítězi Bitvy na Bílé Hoře. Pozoruhodným způsobem byl tento fakt o existenci potomků pánů ze Stříbrné Růže objeven: Ve Švýcarsku se pacient probouzející z narkózy dozvěděl jméno ošetřujícího lékaře=Dr. Hraše. A pacientova první věta byla: "Víte, že pocházíte z jednoho nejvýznamnějších rodů evropských dějin?"»

Uváděná tvrzení považuji za natolik výjimečná a překvapivá v kontextu české šlechtické genealogie, že je podle mého nelze v hesle ponechat bez důkladného předchozího ozdrojování zde v diskusi. Jediná mně známá zmínka (str. 18-20) na mě v tomto směru prozatím nedělá příliš dobrý dojem na to, aby toto tvrzení bylo bez dalšího akceptováno. Děkuji za pochopení. --Poko 23:12, 16. 4. 2008 (UTC)