Diskuse:Urologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámka: citovaná literatura se nezabývá specifiky české urologie, ani historií (více viz Morávkova učebnice Urologie pro studující medicíny apod.). Prof. Dvořáček napsal 3 svazkovou urologii odhadem dohoromady kolem 4000 stran a tedy by mi připadalo vhodnější užít jako zdroj právě toto dílo, než značně redukovanou verzi pro praktické lékaře. Citovat Handbook je možné, ale jak z jeho úpravy, tak typu je zřejmé, že jde o příručku, nikoliv nosné urologické dílo, jako je třeba opakovaně vydávaná a obnovována 8000 stránková Campbell´s Urology (svazek I - III). I když dosažení docentury je jistě významné v každém oboru, ten, kdo to opravoval udělal wikiodkaz (zvýraznění) hesla u docentů a zcela opoměl profesory, což je přeci jen ještě jiný formát. I když respektuji, že každý děláme jiný obor a nemůže znát všichni všechno, často mám pocit, že se vyžadují zdroje u naprostých samozřejmostí a chybí u pro danou problematiku nutné informace: změna v nádstavbových atestacích z urologie, kde je vypuštěna klinická onkologie a nahrazena intenzivní medicínou, by asi zasloužila větší vysvětlení, než odkaz na vyhlášku, kde se snad nevyzná ani ministr, co jí podepsal. Změnit onkologii za práci na ARO není přeci totéž (pokud to tedy je tak, jak je psáno, sám jsem to ve vyhlášce nenašel, což je chyba jistě na mé straně). Jinak doplnění zdrojů k docentům a profesorů je luxusní.ZbV 2. 8. 2010, 10:05 (UTC)

Takže postupně:
  • Wikipedie je psána pro laiky, jako další zdroj imho nemá smysl doporučovat podrobné postgraduální dílo, ale spíš základní ("medickou") učebnici v oboru, která bude srozumitelná i poučeným laikům. S ohledem na čtenáře je čeština je preferovanám jakykem. Nemalou roli hraje dostupnost - Morávkova učebnice vyšla jako skripta, její dostupnost je výrazně nižší než u Dvořáčkovy knihy. Rozumnou alternativou by mohla být nová učebnice Kawaciukova, nicméně nerad doporučuji knihy, které neznám.
  • K atestacím - pouhý výčet nástavbových oborů v prováděcí vyhlášce je imho jasný - nehledě k tomu, že již atestace podle podle prováděcí vyhlášky z roku 2005 mají klinickou onkologii jako základní obor. V současném systému je klinická onkologie základním oborem nad interním nebo pediatrickým kmenem, jedinou výjimkou je nástavbová specializace onkogynekologi. Informace o tom, jak probíhalo vzdělávání urologů podle vyhlášky č.72/1971 Sb. resp. č.77/1981 Sb. není imho nezbytná, protože takové vzdělání už neprobíhá, ale pokud chcete takovou informaci vložit, pak by byl asi nejlepší samostatný odstavec.
  • PS: Intentzivní medicína rozhodně není totéž co ARO, seznamy nástavbových oborů vč. požadovaných specializací obsahuje Příloha 2 vyhlášky č.185/2009Sb. --Formol 2. 8. 2010, 10:55 (UTC)

Respektuji (dostupnost literatury mi v dnešní době nepřišlo jako problém, ale jistě jsou skripta a knihy pražských lékařů dostupnější, než "periferních"), stejně jsem si vědom, že intenzivista není "árař", ale že lékař ARO může být intezivistou. Děkuji za přílohu, kterou jsem si přečetl - máte ve všem pravdu. ZbV.