Diskuse:Určitý integrál

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vztah mezi články Integrál a Určitý integrál[editovat zdroj]

Zkopíroval jsem (a z části přesunul - sekce Vlastnosti) část článku Integrál do článku Určitý integrál. Je otázka, jak mnoho chceme v článku Integrál nechat.

Každopádně nyní mají tyto články identické sekce "Definice" (v článku Integrál je to úsek hned za nadpisem "Určitý integrál"), "Aplikace", "Komplexní integrál" a "Vícerozměrný integrál" a dost podobné jsou i sekce "Názorné vysvětlení". Některé z těchto sekcí dost volají po vylepšení (například definice Riemannova integrálu), takže je otázka, aby se nezdvojnásobila práce tím, že tyto kapitoly jsou na Wikipedii dvakrát.

Skoro mám chuť tyto sekce v článku Integrál nahradit hláškou "Pahýl - část" a zkopírovat je tam, teprve až je v článku Určitý integrál někdo vylepší. Ale jen skoro. Já udělám nejvýše část té práce a nevíme, kdy tyto části budou uhlazeny. Takže nevím, jak nejlépe to udělat. --Pavel Jelínek (d) 16. 7. 2011, 07:07 (UTC)

Inspirujme se u amerických kolegu. Pod pojmem Integrál se rozumí Určitý integrál. To, čemu my říkáme "neurčitý integrál", se v USA jmenuje "primitivní funkce". Tyto dva pojmy spolu vůbec nesouvisí, a pokud chcete počítat integrál pomocí primitivní funkce, musíte použít Základní větu integrálního počtu. --78.128.168.166 25. 8. 2011, 15:55 (UTC)