Diskuse:U Báby – U Lomu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

U místních názvů (sídla) velká písmena ano, ale tohle jsou zjevně názvy pomístní (kopce, pole, atp.), čili ta oprava na velké B a L je hyperkorekní. Miaow Miaow 03:43, 21. 9. 2005 (UTC)

BTW na webu se vyskytují tři tvary: všechna velká, druhá malá, bába velká + lom malý. Často i v rámci jednoho dokumentu. Přikláněl bych se, aby se to napsalo podle vyhlašující listiny. --Adam Hauner 04:54, 21. 9. 2005 (UTC)
Velká B a L nejsou hyperkorektni! Citace z PČP:
II. Pravidla o psaní velkých písmen i vlastních jmen
b) ...velké počáteční písmeno má až rozšířující bližší určení:...
c) Začíná-li takové bližší určení předložkou, píše se s velkým písmenem též slovo následující,...
Tedy nic o místích nebo pomístních jménech. (Nehledě na to, že jak jsem postřehl, Bába je něčeho název) HonzaQ3 16:26, 21. 9. 2005 (UTC)

Pojmenování stránky[editovat zdroj]

Ač chápu, že podle pravidel pravopisu je v názvu pomlčka, praktická zkučenmost mi říká, že všichni to budou hledat se spojovníkem (už taky proto, že pomlčka na klávesnici není). Ač článek "U Báby – U Lomu" asi nebude patřit mezi nejfrekventovanější, je to reprezentativní příklad tohoto stavu. Téma spojovník/pomlčka je mimochoddem třináctá komnata, jednou jsem pootevřel dveře a rychle je přibouchl. Možná by bylo vhodné se pomlčkám nějak systematicky věnovat v budoucnu. --Zirland 04:51, 21. 9. 2005 (UTC)

Souhlasim a presunu. --Adam Hauner 04:54, 21. 9. 2005 (UTC)
Nesouhlasím s přesunem (i když je vlastně to celkem jedno). Článek by měl být pod správným názvem a ostatní názvy by na něj měly odkazovat. Kdokoliv kdo by tady napsal spojovník byl by odkázan na správnou stránku. Proč to má být pdo chybným názvem, od čeho jsou redirecty?! HonzaQ3 16:26, 21. 9. 2005 (UTC)