Diskuse:Turgor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prosím, prosím, doplňte někdo ty části, ketré se netýkají rostlin (ty klidně také, pochopitelně :o)). Napsal jsem je tam pro úplnost, alespoň náznakem, ale co se týče lékařství jsem amatér.. --Reo On 12:51, 2. 7. 2005 (UTC)

Osmotický tlak[editovat zdroj]

Podle interwiki se zdá, že turgor je totéž jako osmotický tlak, což je pojem, který mi je znám, narozdíl od tohoto. Nemyslíte, že by bylo vhodnější článek přesunout? (Mmch. stejný přesun byl proveden na en:) --Mormegil 08:56, 29. 8. 2005 (UTC)

ono se to nezdá jen dle interwiki, ale stojí to doslova na konci prvního většího odstave, a jsem tedy taky pro přesun - mám to udělat? -jkb- 09:01, 29. 8. 2005 (UTC) - - - sakra i když při druhém čtení to není tak jasné - jedno je zdrojen druhého... -jkb- 09:03, 29. 8. 2005 (UTC)
Turgor rozhodně není totéž co osmotický tlak (viz první řádek), ale jak tu bylo podotknuto osmotický tlak je zdrojem turgoru. Zároveň turgor je dost specifický pojem, bez něhož se v cytologii skoro nedá hnout, nedá se nahradit.
Věc se má tak, že k pochopení turgoru je potřeba chápat osmotický tlak, k němu princip osmózy, ta zas vychází z difuze a každý by chtělo heslo. Protože osmóza zatím není, je to řešený redirectem na podkapitolu difuze. Kdybych byl musel něco sloučit, tak by to bylo redirectem z osmotický tlak směrem na turgor (což je širší pojem - a obsahuje i neosmotický význam)......Pamatuju, že jsem udělal redirect z osmotického tlaku na ještě neexistující osmózu a přitom by to šlo na existující turgor (obojí dočasně). Mno trochu jsem vařil z vody, aby tu bylo aspoň něco a ono by to šlo líp..:o)..pardon. Pokud není turgor takhle moc pochopitelný, tak se nad sebou budu muset zamyslet :o> a heslo časem předělám.--Reo On 01:08, 16. 9. 2005 (UTC)