Diskuse:T-test

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 měsíci od uživatele Jan Spousta v tématu „Výstupy z R

Nejsem matematik, statistik atd., ale moc rad bych se dozvedel, co to vlastne je t-test. Tomuhle clanku jsem skoro vubec nerozumel. Neslo by napsat nejake vysvetleni, aspon v casti clanku, pro laiky?

Napriklad z vety

"Test je založen na skutečnosti, že výběrový průměr z normálního rozdělení, od něhož se odečte střední hodnota tohoto rozdělení a rozdíl se vydělí výběrovou směrodatnou odchylkou, má T rozdělení"

jsem rozumel jenom "test je zalozen na skutecnosti, ze", "od nehoz se odecte", "rozdil se vydeli" a "ma". Tot vse. Sledovat uvedene odkazy nema cenu, protoze za nimi se skryvaji stranky v podobne nesrozumitelnem jazyce... :( Nairam

No, od toho jsou tam přece odkazy na normální rozdělení a další, kde si můžete přečíst o co jde. Krom toho, normální rozdělení a střední hodnota je učivo středních škol. Mně se to zdá srozumitelné. --Lenka64 16:17, 4. 4. 2008 (UTC)
Uvedu příklad z oblasti, která je Vám blízká: V článku Běloruština, odstavec Nářečí nerozumím pojmům masiv, skupina a dialektní kontinuum, takže jsem se o nářečích běloruštiny dozvěděl pramálo. Vyhledat a osvojit si tyto dialektologické pojmy by vyžadovalo určité úsilí a čas, který raději věnuji něčemu jinému. Podobně tomu je i s t-testem. Je to statistická metoda, která pracuje s několika odbornými pojmy, bez jejichž osvojení jí jen obtížně porozumíme. --Luboš Pruner 07:08, 8. 4. 2008 (UTC)
Upřímně řečeno, nerozumím tomu ani přesto, že matematik svým způsobem jsem. Kapitální N není nikde definováno, článek se odkazuje na nedefinované výběrové verze rozptylu a průměru... 84.242.121.5 19. 6. 2016, 11:21 (CEST)Odpovědět

Krome toho, ze clanek neni uplne srozumitelny pro laiky a neni encyklopedicky, mam zcela technickou poznamku: v tom dvouvyberovem t-testu, jak je tu ted napsan, nepredpoklada se ze obe veliciny maji stejny rozptyl? Franp9am 6. 5. 2011, 16:43 (UTC)

V článku se hned nahoře píše, že se u obou veličin předpokládá stejný rozptyl. Dole v poznámkách je pak uvedeno, že existují modifikace t-testu pro veličiny s různými rozptyly.--Honza Hučín 7. 5. 2011, 16:21 (UTC)
Aha, je to tam, ale ne nahoru, ale az dolu v poznamkach. Franp9am 7. 5. 2011, 16:26 (UTC)

Výstupy z R[editovat zdroj]

Nechápu, proč by článek z Wikipedie měl obsahovat výstupy z programu R - ten R kód je pro dané heslo irelevantní. Nelze použít ten příklad, ale nepoužívat R kód? --78.45.143.68 3. 12. 2023, 22:15 (CET)Odpovědět

Dnes se statistické testy dělají prakticky výhradně na počítači. Takže je potřeba umět přečíst počítačový výstup. A program R je svobodný a široce používaný, takže si ho každý může vyzkoušet a najít na internetu podporu při jeho využívání. Proto si myslím, že je to pro Wikipedii přirozená volba. Kdo umí přečíst výstup t-testu v R, tak už snadno pochopí výstupy t-testů jiných statistických programů, které bývají podobné.--Jan Spousta (diskuse) 4. 12. 2023, 09:54 (CET)Odpovědět