Diskuse:Svatá Helena

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Přesunutý text[editovat zdroj]

Přesunuji sem text nevhodně vložený do rozcestníku Svatá Helena, jako zdroj bylo uvedeno [1] --Jvs 19. 11. 2008, 12:31 (UTC)

Svatá Helena pochází z chudé rodiny, byla dcerou pohanského hostinského. Narodila se kolem roku 255 n.l. Římský důstojník Konstancius Chlorus si ji velmi oblíbil a rozhodl se s ní oženit. Kolem roku 280 n.l. se jim narodil syn Konstantin. Když se Konstancius stal spolucísařem, Helenu opustil. Syn Konstantin, poté co dospěl, se stal po otci augustem a své matce udělil titul císařovny roku 327. V roce 312 se Helena stala křesťankou.

Po vyhlášení Milánského ediktu se začala křesťanství více věnovat. V Cařihradě nechala postavit chrám Svatých apoštolů a v letech 325/326 podnikla cestu do Palestiny. Ve městě Jeruzalém nalezla Kristův kříž, který nechala uložit v Římě do nově,pro tento účel postavěné baziliky Svatého Kříže. Další baziliky vyrostly také v Betlémě, bazilika Narození, a na Olivové hoře, bazilika Nanebevstoupení. Její zásluhou také vyrostl v Jeruzalémě chrám Vzkříšení.

Helena pomáhala stavět nejen více křesťanských útočišť, ale pomáhala a starala se o chudé. Žebrákům rozdávala šaty i peníze, hladové nakrmila a sama je obsluhovala. Zachránila mnoho otroků, vězňů a vyhnanců, kteří byly odsouzeni na nucené práce. Díky všem těmto skutkům a nálezům, byla Helena později prohlášena za svatou.

Svatá Helena zemřela 18. srpna roku 330 n.l. v Nikomedii a byla pochována v Římě v mauzoleu „Torpignattara“. Později dal Konstantin Veliký Heleniny ostatky převést do Cařihradu.

Procopius nebyl církevní historik,ale zkrátka jen historik.Těžiště jeho díla popisuje dobu císaře Justiniána I.