Diskuse:Stomatologie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 měsícem od uživatele Daniel Pospíšil v tématu „Dentista

Dobrý den, mám dotaz co znamená exicize leukoplakie? Děkuji za odpověď Petra

Excise je vyříznutí, leukoplakie je název pro změny sliznic charakterizované bílou nebo bělavou barvou. Ale podobné otázky je lépe směřovat na odborná fóra, případně na zubního lékaře či Google, toto je diskusní stránka k encyklopedickému heslu. Casial 30. 1. 2011, 05:32 (UTC)

Dentista[editovat zdroj]

Dentista není a nikdy nebyl zubní lékař. Že toto označení používají pro zubaře polovzdělaní novináři bych chápal, ale na Wikipedii mě to překvapuje. Dentisté byli zubní technici (tj. středoškoláci), kteří směli (po vykonání nějakých zkoušek, ale detaily nevím) provádět určité zubolékařské výkony - například směli "vrtat a plombovat", naopak jim byla zapovězena veškerá chirurgie. A poslední z nich "vymřeli" někdy v 70. letech, ergo se s nimi rozhodně v ordinacích nesetkáte. Anglické označení pro zubního lékaře "dentist" samozřejmé láká k překladu "dentista", nicméně sami zubaři toto označení vnímají jako lehce hanlivé. Když, tak stomatolog, prosím. Casial 30. 1. 2011, 05:41 (UTC)

Vždyť je v článku uvedeno, že to je "nesprávné označení". Nicméně by bylo vhodné, to uznávám, kdyby někdo o dentistech napsal článek a jejich popis práce osvětlil. Editujte s odvahou! S pozdravem --Vojtech.dostal 30. 1. 2011, 08:24 (UTC)
Ano, asi jsem měl spíš diskusi začít u článku Zubní kartáček, kde je věta "Většina dentistů doporučuje" a odkaz "dentista" vede na stránku stomatologie. Opravdu by to chtělo klarifikující článek, nicméně bude malinko problém ho ozdrojovat, obávám se. Casial 1. 2. 2011, 02:05 (UTC)
Význam slova se už zřejmě posunul, jelikož Akademický slovník současné češtiny uvádí dentistu jako synonymum pro stomatologa. Historický význam je až druhý v pořadí. Daniel Pospíšil (příspěvky | @ | diskuse) 9. 3. 2024, 17:56 (CET)Odpovědět