Diskuse:Stereo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Prepinani leveho a praveho kanalu?[editovat zdroj]

Teda takovyhle popis Sterea vysilani na FM jsem jeste neslysel. Bezne se uvadi, ze existuji dva kanaly, R+L a R-L. O prepinani jsem se zkousel ted v rychlosti docist, ale nikde jsem na to nenarazil. Odkud cerpate? Diky, Miraceti 23:10, 1. 3. 2005 (UTC)

no takze jsem to znova detailne nastudoval a v podstate jsem to napsal dobre :), je to tak jak pisete, v koncove signalu co se vysila je slozka M=L+P a pak rozdilova slozka L-P. Jenze aby sme vytvorili signal techto dvou slozek tak staci pripojit L a P na elektronicky prepinac a prepinat s frekvenci 38kHz. Upravim to az budu mit vice casu, kde to popisu detailne a pochopitelne

Teď nevím přesně, ale to dekódování sterea lze vyložit minimálně dvěma způsoby, a to buď tím přepínáním, nebo ještě jinak, možná by to šlo někde dohledat. --P.01 (diskuse) 25. 11. 2012, 17:24 (UTC)

Rozcestník[editovat zdroj]

Nemělo by stereo být rozcestník? --Wiki-vr 08:07, 9. 3. 2005 (UTC)

Stereo ne protože to je jen jedno. To další jsou složeniny. Ale rozcestník může být.


Měl bych poznámku k tomu digitálnímu záznamu, v článku je momentálně věta "Pro digitální záznam stereofonního zvuku bývají oba kanály časově multiplexovány a na digitálním nosiči záznamu zaznamenány odděleně.", to mi nějak nedává smysl, multiplex je přece spojení více signálů do jednoho, tak jak mohou být zaznamenány odděleně, multiplex se jistě někdy používá, ale to oddělení nechápu, možná by se jako oddělení signálů mohlo chápat to, že každý kanál má v souboru svoje bajty a navzájem se neovlivňují, to ale nemusí platit pro všechny formáty, každopádně je všechno v jednom souboru, mimo to se používají i různé možnosti kódování (např. joint). --P.01 (diskuse) 25. 11. 2012, 17:24 (UTC) Ano, tato věta je nesmysl. L+R kanál je časově multiplexován a nahrán do záznamové stopy SPOLEČNĚ, nikoliv odděleně. Je to totiž potom už jen JEDEN signál. 37.48.34.21 11. 7. 2014, 09:36 (UTC)