Diskuse:Středověk

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhl jsem sloučení miničlánku Archeologická periodizace raného středověku do tohoto kvůli uvedení do kontextu a protože tento miničlánek nesplňuje ani definici pahýlu. --Beren 13:12, 12. 2. 2006 (UTC)

Článek Středověk je takovým obecným úvodem do středověku (i když jistě neúplným), ale článeček Archeologická periodizace raného středověku uvádí něco, co se týká čistě slovanské archeologie, a to navíc jen střední Evropy. Ke všemu je to, snad až na mladší dobu hradištní, záležitost protohistorie (rané doby dějinné), do takového článku by tato periodizace patřila spíš. A ještě je zde Středověká archeologie. Tak nevím. --Petr Kovář 17:37, 12. 2. 2006 (UTC)


Můžu se zeptat na zdroj informace, že středověk končí uveřejněním desek Martina Luthera? A z jakého důvodu jste smazali informaci, že středověk končí dobytím Konstantinopole, která je snad v každé učebnici historie?

Informace o pádu konstantinopole v článku je, viz sekce Periodizace. Protestantská reformace, a tedy i uveřejnění desek Martina Luthera, je běžně uváděné jako jeden z bodů, které můžeme označit za konec středověku. Pokud na tom trváte, tak vás na pár monografií odkázat můžu, ale je to podobné jako když se může uvádět konec starověku rokem 476, kdy zanikla západořímská říše, či rokem 529, kdy nechal císař Justinián zavřít platónskou akademii v Athénách. --Mozzan (diskuse) 16. 3. 2012, 12:09 (UTC)