Diskuse:Srpen

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

To s délkou srpna je asi jen středověká pomluva, viz 30. únor, ale zrovna nevím, jak to vhodně přepsat. Sumil 20:32, 4. 5. 2005 (UTC)

Tak jsem to konzultoval s obsáhlou příručkou Marie Bláhové Historická chronologie, což je dílo vcelku nové a tuze seriózní. Ona reforma roku 8 je tam zmíněna jen okrajově a spíše z hlediska úpravy přidávání přestupných dní, ale je brána jako historický fakt. Mýtem má tedy zřejmě být pouze to, že měsící byl přidán den, aby se císař necítil "ošizen". Jak jsem koukal na ostatní wiki, zřejmě to všichni přebírají od en:. Možná, že to tvrzení o mýtu je jen názorem autorů onoho "Oxfordského průvodce", kdo ví... Já bych to docela nechal být (tzn. mýtus v únoru a srpen tak jak je, ať si to zatím každý přebere jak chce), dokud nezakopneme o nějaký další seriózní zdroj. Miaow Miaow 21:35, 4. 5. 2005 (UTC)
Přědně ono přejmenování je nepochybné, ale pravděpodobně bylo roku 8 př. n. l. a né 8, sporná je jen změna délky. Némám nic proti paní Bláhové, ale radši bych nějaký dobový zdroj, nejraději Seutonia, ale ten se o tom nezmiňuje (alespoň jsem na to nenarazil). Pokud jde o Jana z Hollywoodu je na anglické wikipédii nějaké vyvrácení jeho teorie, ale chybí mi texty, abych to ověřil. Texty na webu neuvádějící zdroje, ukazují, že ve starořímském kalendáři byl zmatek, ale nic, co by dalo jednoznačnou odpověď. Navrhoval bych úpravu, která vyjádří pochybnosti o teorii změny délky, ale nezamítne ji. Sumil 15:46, 15. 5. 2005 (UTC)
Zdroj této informace je bezesporu původně Britannica. Ovšem několika různými recenzemi došlo k určitým nepřesnostem, které jsem se pokusil poopravit. Samotná Britannica připouští stav juliánského kalendáře mezi reformou roku 46 př. Kr. a Augustovou reformoou juliánského kalendáře roku 8 př. Kr. (!). --Dodo 16:58, 15. 5. 2005 (UTC)
Otázka tedy zní připouští i jiný stav, podle en:Julian_calendar#Length_of_the_months je v článku popisovaný stav představou Jana z Hollywoodu a vyvrací ho. Měl by mimo jiné existovat dochovaný egyptský astronimický záznam (označení asi: pOxy 61.4175), z 24 př. K., který obsahuje datum 31. srpna. A Varro měl v roce 37 př. K. napsat v De Re Rustica (1.28) psát o době trvání, datu začátku a konce nějakých akcí a tato data vycházejí jen dle nového kalendáře. Sumil 17:55, 15. 5. 2005 (UTC)