Diskuse:Spock

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V jednom z dílů první řady TOSky (ale už nedokážu říct, který to byl, nicméně to byla scéna na můstku :-)) zazněla Spockova hodnost nadporučík. Jinde jsem si toho nevšiml (po shlédnutí první řady), vždy je jenom uváděn jako první nebo vědecký důstojník. --Harold 11. 11. 2009, 22:33 (UTC)

Je-li tomu tak, není nic jednoduššího, než jí dopsat do infoboxu. Možná to byl pilotní díl Klec, kde ještě nevystupoval ani jako první důstojník. --El Carlos 12. 11. 2009, 10:54 (UTC)

Klec to určitě nebyla, řekl bych, že to byl jeden z posledních dílů první řady (tak od 20 nahoru). Zkusím to ještě pohledat. --Harold 12. 11. 2009, 21:42 (UTC)

Tak nakonec to nebylo ani na můstku a ani to nebyl "dvacítkový" díl. :-) Epizoda 14 Vojenský soud, když je Spock vyslýchán, zhruba 16. minuta. A když se dívám na anglickou wiki, má Spock (jako jednu z několika) hodnost "Lieutenant commander", což by asi odpovídalo. --Harold 12. 11. 2009, 23:04 (UTC)

Já co postupně procházím díly, ať už TOS, TAS nebo TNG a filmy, tak začínám být jelen z tý hodnosti "commander". Někde to překládají na "komandér", jinde na "velitel", pak zase na "velící důstojník" apod. Nevěřím už ničemu :-D --El Carlos 23. 11. 2009, 23:24 (UTC)
Překlady hodností do češtiny jsou u Star Treku klasicky tragické, Chakotay z Voyageru někde vyšel jako "velitel", místy i jako "poručík velitel", ale v dalších seriích byla hodnost překládána jakožto "komandér" (a snad i "poručík-komandér", ale za to už bych ruku do ohně nedal). Tradičně se (v hodnostech námořnictev) do češtiny Lieutenant Commander překládá jako korvetní kapitán, "Commander" jako fregatní kapitán - v AČR odpovídá majorovi a podplukovníkovi, v tomto pořadí. -87.249.145.69 9. 4. 2011, 20:11 (UTC)

Reforma článku[editovat zdroj]

Chci se zeptat, jestli budou námitky, pokud bych článek tak nějak reformoval. Přijde mi, že tu máme tunu informací o každém detailu, co se vyskytl v nějakém filmu nebo epizodě seriálu a přitom nám tu schází dost jiných informací, zejména o Leonard Nimoy jakožto herec a jeho provázanosti se Spockem nebo fenomén vulkánského pozdravu apod. Co je horší, pár těch ST mám už za sebou a opravdu nevím, odkud se některé z detailních informací objevily. Je někdo proti tomu, abych se článku chopil? Pokud bych něco udělal špatně, vždy se dá obnovit z předchozích verzí. --El Carlos 20. 12. 2010, 13:01 (UTC)