Diskuse:Speciální vozidlo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Považuji název článku za nešťastně zvolený. Už z názvu by mělo být zřejmé, že jde o drážní, železniční, kolejové vozidlo. I na pneumatikách nebo pásech by se našla vozidla, která by bylo možné označit za "speciální". Navíc definovat tato vozidla jako železniční je zbytečné omezení. Shodná, nebo velmi obdobná vozidla se používají v pražském Metru i na tramvajových dráhách.Leotard 3. 4. 2009, 18:23 (UTC)

Při definování tohoto pojmu jsem vycházel z železničního názvosloví, proto je to heslo napsána takto. Lze to rozšířit i na jiné druhy kolejové dopravy, ovšem nevím, jak to pak nazvat. Co se týče zvoleného názvu, tak rozhodně nesouhlasím s názorem, že už z názvu musí být zřejmé, že se jedná o železniční vozidlo, je spousta věcí na železnici, z jejichž názvu není hned patrné, že se jedná o železniční věc (jen tak namátkou mě napadá třeba Nezávislá trakce, Skluz, Následné mezidobí, Telefonické dorozumívání nebo Popelník. Vím, že jsou třeba i silniční speciální vozidla, ale článek o nich zde zatím není, až bude, tak stačí názvy odlišit rozlišovačem v závorce. --Cmelak770 3. 4. 2009, 20:34 (UTC)
Se skřípěním zubů toleruji Váš názor, ale nepřesvědčil jste mne. Také jste toho mnoho nenadefinoval, když jste napsal "Speciální vozidlo je železniční vozidlo". Kategorické tvrzení s odkazem na neexistující článek? Na německé wiki to mají jako "Služební vozidlo", to je vozidlo určené pro jiné účely než pro veřejnou přepravu. Nejsem železničář, nemám železničářské vzdělání a v tomto konkrétním případě ani nemám potřebu trávit čas dohledáváním přesné terminologie. Takže nechávám jak jste napsal.Leotard 4. 4. 2009, 18:07 (UTC)
Nechci vyvolávat další zbytečné spory, ale mám také IMHO dojem, že mezi silničními vozidly najdeme také mnoho speciálních vozidel (třeba vozidel vojenských), dle mého soudu se jedná celkem jednoznačně o "speciální kolejové vozidlo" ** Mám pocit, že by bylo vhodné dodržovat zcela přesnou a korektní technickou terminologii - nejlépe podle nějaké vysokoškolské strojařské učebnice ** Zdravím --MiroslavJosef 4. 4. 2009, 18:25 (UTC)

Pokusím se odpovědět na připomínky Leotarda i MiroslavJosefa: V železničářské terminologii se prostě používá souhrný název Speciální vozidla, lze si to ověřit, koneckonců je to i ozdrojováno. Jak už jsem ale napsal výše, nebráním se rozšíření i na jiné druhy kolejové dopravy, ale to nemusí být jednoduché s ohledem na obsah článku (definice takového vozidla pro všechny druhy kolejové dopravy by mohla být dost šílená) i na jeho název (na železnici se může téže skupině vozidel říkat jinak než v tramvajové dopravě). Prostě si nemyslím, že je nutné dělat za každou cenu nějaký superobecný článek, když lze mnohem lépe udělat články třeba pro každý druh dopravy zvlášť. K názvu "speciální kolejové vozidlo" bych řekl to, co už jsem napsal výše, tj. že jsem rozhodně pro použití rozlišovače v závorce. Důvodem je především to, že se standardně používá pojem "speciální vozidlo" bez vloženého slova "kolejové", podobně jako se používají pojmy osobní vůz (nikoli osobní kolejový vůz nebo osobní železniční vůz), řídicí vůz, motorový vůz apod. --Cmelak770 6. 4. 2009, 11:18 (UTC)

Nějak to ozdrojování názvu "Speciální vozidla" nevidím. Mezitím jsem ale při hledání informací k jinému textu na tenhle termín narazil, takže věřím, že se používá. Z článku i diskuze se zdá, že od začátku byla myšlena jen a pouze "Speciální vozidla" na železnici. Na té klasické železnici s dvojicí ocelových kolejnic. Žádné metro, tramvaje, lanovky. Pokud by od začátku byl použit rozlišovač v závorce, tahle diskuze by nevznikla.Leotard 7. 4. 2009, 05:17 (UTC)
Možná to za těch několik let na Wikipedii chápu špatně, ale dosud jsem měl za to, že rozlišovač se používá pro rozlišení dvou a více článků stejného jména. My však máme pouze jeden článek, tak k čemu rozlišovač? Jinak se doporučuji na ten text podívat ještě jednou pořádně a uvidíte za první větou takovou malou jedničku v hranatých závorkách - to je odkaz na zdroj. A samozřejmě, že jsou v článku myšlena jen a pouze speciální vozidla na železnici, vždy to je hned v úvodu článku uvedeno. --Cmelak770 7. 4. 2009, 05:25 (UTC)