Diskuse:Solární panel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Elektrolyt v tématu „Solání panely - likvidace.

Doplnění informaci[editovat zdroj]

Pojmu solární panel rozumím tak, že disponuji nějakým zařízením, které vystavujeme na slunici za účelem zíkání energie v nějaké podobě (elektrické nebo tepelné). Dále se podle mého mínění musí solární panely konkrétně dělit na panely fotovoltaické a fototermické, aby bylo ihned jasné o jaký způsob přeměny energie jde. Takže by bylo vhodné kdyby tento článek byl rozšířen o solární kolektory pro ohřev vody (fototermické kolektory). Strejda Smoula 14. 4. 2010, 14:49 (UTC)

Solání panely - likvidace.[editovat zdroj]

Zajímá mě likvidace fotovolt. solárních panelů. Kam se zrušenými, poškozenými? Sbírá je někdo? Karel Jan K. 178.22.116.252 27. 5. 2013, 06:39 (UTC)

Existují (demonstrační) linky na (ekologickou) likvidaci, ale nevyplatí se to. Materiál není toxický, takže to vlastně ani není potřeba - je to něco jako přeměněný písek (křemík v pevné formě monokrystalu s malými příměsemi, pevně ukotvenými v krystalické mřížce). Takže pokud něco je, bude se jednat max. o oddělení kovu (dráty) apod. a pak rozdrtit a vyžít jako inertní materiál pro zavážku. --Elektrolyt (diskuse) 8. 8. 2020, 11:28 (CEST)Odpovědět