Diskuse:Slovanské tance

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Několik dotazů:

  • Existují i jiné Slovanské tance, než ty od Dvořáka? Pokud ne, asi je zbytečný rozlišovvač v názvu.
  • ad "patří k nejsvébytnějším skladbách světové hudební kultury, vycházejícím z lidové hudby" - Které jsou ostatní skladby stejné skupiny, k nimž Slovanské tance patří?
  • ad "jsou v jeho tvorbě mezníkem, který naplno odhalil tvůrčího skladatelova génia v jeho plné podstatě" co třeba Novosvětská - ta takovým mezníkem není? Proč? Podobně Sabat mater, která prý " disponuje až neuvěřitelně pestrou, nadpozemskou barevností a plasticitou". Proč ony skladby nejsou podobným mezníkem, který naplno odhalil tvůrčího skladatelova génia v jeho plné podstatě? A pokud jsou, proč je to naopak zdůrazněšno zde?

POdobně je to i s mnoha dalšími formulacemi. --Postrach 18:42, 22. 1. 2007 (UTC)

Dvořákovy Slovanské tance jsou asi nejvýznamnější dílo, i když existuje i nějaká maza perla malířského umění téhož jména. Jinak by ještě mohlo jít o článek zabývající se lidovými tanečními styly Slovanů, ale v každém případě Dvořákojc Slovanské tance jsou nejznámější, takže by mohly být bez rozlišovače, případně s odkazem na další významy.
K formulacím se nevyjadřuji. --Luděk 18:51, 22. 1. 2007 (UTC)

Tak jsem si to představoval - tento článek bez rozlišovače a až vznikknou další články, pak Slovanské tance (rozcestník). --Postrach 18:56, 22. 1. 2007 (UTC)