Diskuse:Six Sigma

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Věta o jakémsi Minitabu je třeba přesunout jinam. Duplicitní jméno odstavce nevypadá příliš pěkně. Navíc je příliš silná a vím minimálně o jedné firmě, která něco takového nepoužívá.--DeeMusil

No, pokud vím, je těch statistických programů vícero, a záleží na každé firmě, co si vybere. I v rámci jedné obří firmy lze narazit na více druhů. --Lenka64 12. 8. 2008, 21:14 (UTC)

Odpověď[editovat zdroj]

Ano Lenko, je to tak, je to silné tvrzení. Je ale holým faktem, že podle průzkumu společností, které se zabývají vývojem statistických programů, je pouze 90% firem, které dělají Six Sigmu, uživateli Minitabu (celosvětově). (tohle je výsledek z nepublikovaného výzkumu společností vyvíjejících takovýto SW).

Když se něco NEpublikovalo, pak by se to NEmělo na Wikipedii tvrdit.--DeeMusil 14. 8. 2008, 22:46 (UTC)

O zbytek trhu se dělí různé nástavby na Excel a speciály, které umí dělat SPC, MSA, apod. Jelikož byl Minitab vyvíjen společně s metodikou Six Sigma, je prostě první, nejspíše i nejlepší. V současnosti nabízí i jiné značky jako třeba SPSS, SAS (modul JMP), Statistica ( modul Six Sigma), QDAS (Qstat), speciální moduly pro Six Sigma aktivity. Tyto společnosti ovšem dodávají natolik customizovaná řešení, že se v nich ztrácí přehled. Jejich řešení jsou často krádná, lae ne tolik funkční. Toto je dáno zejména tím, že Minitab je vyráběn a určen pro lidi co potřebují funkční věci, krásu nevidí v barvitosti oken programu.

Všechno to souvisí s tím, jaká je historie těchto programů. Minitab vznikl jako statistický software, který má umět ze statistiky téměř vše, měl podporovat výuku statistiky. Brzo se vydal na cestu do světa businessu. Cílem bylo vyvinout nástroj pro všechny uživatele, se všemi funkcemi. Pokrýt potřeby statistiků s různou úrovní znalostí. čili být jednoduchý, přehledný, rychlý. Je to první SW určený pro Six Sigmu. Programy jako SPSS, Statistica byly vyvíjeny zejména pro oblast zpracování průzkumů. Předpokládalo se, že pracovat s nimi bude "tupá administrativní síla", která naťuká data, výstupy potom zpracuje expert. Tyto programy jsou graficky jinak postaveny. Tyto programy také nelze sehnat jako celek. Vždy jsou šity "na míru" (přidá se tam logo uživatele a pár detailů). Své moduly pro Six Sigmu v podstatě okopírovaly od Minitabu.

POkud se jako uživatel, nebo i ředitel společnosti budu rozhodovat, jestli chci program, který mi má pomoci rozjet Six Sigmu, tedy business, nesáhnu po programu, který musím kupovat po částech (protože jeho výrobce by to asi jinak nezvládl udělat ve funkčním celku), bude mě stát stovky tisíc (víc modulů = víc stovek), nainstaluje ho jedině expert (a ještě to týdny nebo měsíce ladí) a než s ním někoho naučím, tak zplešatím (sorry, už sem ve varu). Sáhnu raději po programu, který umí pokrýt veškeré oblasti statistiky využitelné pro praxi, nainstaluje to i Pepa nebo Máňa z kanclu, pojede to hned, naučím je to za týden, bude vše v jednom a bude mě to stát maximálně desítky tisíc.

Ano máš pravdu, ve společnostech se používají i jiné programy. Nevím jaká je tvá zkušenost (já se pohybuji na poli kvality a statistiky jako konzultant), ale pokud mi za posledního půl roku řekne několik manažerů v nadnárodních společnostech, že sice mají nakoupen i nějaký jiný program, ale oni si radši koupí Minitab, nebo prohlásí, Minitab je standard, o kterém se snad ani nebudeme bavit, beru to jako signál toho, že ten program asi něco umí a je považován za přínos.

Nedávno jsem slyšel dokonce výrok v jednom bankovním domě ve smyslu: ..."proč mám koupit XYZ od firmy ABC (jedná se o SW na hodnocení rizik), když mi tady pán (nějaký jejich IT) naprogramuje za týden makro a Minitab to udělá taky"...

Co vzbudilo můj úsměv bylo i to, že experti ze společnosti Qdas se začali učit a používat Minitab a zavádího do firem, kde implementují Six Sigmu.

--Blek 14. 8. 2008, 07:48 (UTC)

Jen pro vyjasnění: ta první věta je kolegy Wikipedista:DeeMusil, který se nepodepsal a jen ta druhá je moje. Pokud máte pro tvrzení, že je Minitab tak rozšířen, zdroj, doplňte jej přímo do textu, aby to nebylo dále zpochybňováno.( PS:Já se zabývala SPC v praxi automobilového průmyslu a tam management nadnárodní firmy zajímalo maximálně ppm :), takže nám musel dlouho na všechno stačit Excel). S pozdravem --Lenka64 14. 8. 2008, 19:07 (UTC)

externí odkazy[editovat zdroj]

Nějak se stalo křížením editací, že oprava externích odkazů zmizela v elektronickém nenávratnu. Je třeba říci různým čističům, žekaždá zmínka o jakémkoliv průmyslovém standardu bude odkazovat na firmy z průmyslu, které se tím zabývají. Nefiremních odkazů bude NULA. Např. Motorola, že... odstraníme odkaz? Noto je mi ale nesmysl. A Wikipedie že NENÍ? skladištěm odkazů? Ale jděte. Hypertext jsou samé odkazy. Wiki se jinak ani jinak použít nedá. Jinak by to celé bylo POV jak vyšité. Přečíst si článek a proklikat odkazy... a na tom základě si zjistit svojí verzi pravdy, to je jediné použití Wikipedie, které znám. Pokud budete pokračovat v odstraňování relevantních odkazů, tak je dám do referencí na jednotlivé skutečnosti. Seznam odkazů jsem seřadil dle Google a vyhledávání "Six sigma" v češtině.