Diskuse:Sigma Group

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 měsíci od uživatele ŠJů v tématu „Historie značky nekompletní
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=SIGMA_GROUP&oldid=14003673) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2016081110007348.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Za OTRS vložil --Mates (diskuse) 26. 8. 2016, 11:39 (CEST)Odpovědět

Historie značky nekompletní[editovat zdroj]

@Jan.Kodl93, Mates, Martin Urbanec: Článek sice vypadá velmi obsáhlý a podrobný, až skoro k nepřehlednosti, ale tím spíš mě udivuje, že v historické sekci článku úplně chybí zmínka o tom, že značku Sigma po nezanedbatelnou dobu užívaly dosti velké a známé závody jako Sigma Olomouc, Sigma Modřany a možná i další. Slova "Olomouc" a "Modřany" se dokonce v článku vůbec nevyskytují. Přitom po Sigmě Olomouc se dodneška jmenuje významný sportovní klub, a název Sigma Modřany byl dokonce převzat jako název pro novou rezidenční čtvrť budovanou v této části Komořan na brownfieldu po bývalé továrně společností Central Group, čili s Olomoucí i s Modřany (resp. Komořany) je značka Sigma spojena dost neopomenutelně. Původní autor článku přispíval na Wikipedii jen jednorázově a monotematicky a teď už se asi neozve - nebyl by někdo jiný ochotný článek doplnit? Nebo dát echo někomu, o kom víte, že by se na podobná témata mohl specializovat?

Mně se podařilo najít, že modřanské strojírny patřily pod značku Sigma v letech 1965–1991, předtím od roku 1947 spadaly pod ČKD, v roce 1993 se pak rozdělily na Mostro a.s. a Modřanská porubní a.s. a v roce 2010 se opět spojily pod značku MODŘANY Power, a. s.

Olomoucká továrna od roku 1907 působila pod značkou Kosmos, v září 1946 byla začleněna pod kolektivního národního správce SIGMA-PUMPY, od ledna 1953 byla přejmenována na Železárny Petra Bezruče a v dubnu 1958 byla zřízena VHJ Sigma Olomouc se sídlem v Lutíně (zřejmě jako pobočka olomouckých železáren?). V červenci 1965 byl ustaven národní podnik Sigma Olomouc, v roce 1979 VHJ Sigma přešla z trustového uspořádání na koncernový systém. V dubnu 1990 po rozpadu koncernu vzniká státní podnik Sigma Olomouc. V listopadu 1993 byla privatizace završena transformací na Intersigma Hydraulic s.r.o. Praha, závod ISH Olomouc. V srpnu 1997 se olomoucký závod osamostatnil jako ISH-ČERPADLA a.s., v roce 2004 prošel fúzí s nějakou továrnou z Dolního Benešova a sloučený podnik dostal název ISH&MSA ČERPADLA a. s., ten v roce 2012 prošel rebrandingem na ISH PUMPS OLOMOUC a. s. (tedy ta někdejší "Sigma" je schovaná v tom druhém písmenku zkratky na začátku názvu).

Teď jde o to, nakolik tento článek má být pojat z pohledu dnešního vlastníka podniku v Lutíně, a nakolik celkově z pohledu historie značky Sigma. Každopádně ty někdejší sesterské podniky by měly být tady zmíněny a odkázány a jsou asi dost významné na to, aby o nich existovaly i samostatné články. --ŠJů (diskuse) 26. 8. 2023, 11:20 (CEST)Odpovědět