Diskuse:Seznam českých jezdeckých soch

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Vymezení pojmu[editovat zdroj]

Úvaha možná zcestná - je toto heslo vymezeno pouze pro kamenné sochy jednoho jezdce na jednom koni? Narážím třeba na Trigu, Trojku, nekamenná sousoší, obrazy jezdeckých soch, modely a četné kopie rozpadajících se originálů, , co takhle jezdec na drakovi atd... I fakt, že se dotýká zdejšího portálu Koně (dát kategorii?). Určitě je takových soch mnoho v muzeích, lapidáriu, palácích. Vždycky když nejdu na wiki takový seznam, tak mi napadá potřeba jeho vymezení. --Zákupák 10:12, 11. 5. 2008 (UTC)

Souhlasím, zkusím to nějak naformulovat do záhlaví seznamu ** Jinak já jsem přívrženec přístupu čím více informací tím lépe, takže různí jezdci na různých příšerách tu mohou být zapsáni také, ale ve zvláštním oddílu ** Jinak trigy a kvadrigy do této kategorie určitě nespadají, byly to povozy, tedy zápřahy koní před vozíkem (zvláštní spřežení), o jízdu na koni se určitě nejednalo ** Zdravím do Zákup z Litoměřic --MiroslavJosef 10:16, 11. 5. 2008 (UTC)

Nepletuli se, tak jezdecká socha je socha jezdce na koni (resp. na jezdeckém zvířeti, tj. toho draka bych klidně do seznamu dal (jestli někoho veze na hřbetě;-)) a nic jiného. Na materiálu ze kterého je socha zhotovená naprosto nezáleží, i kdyby třeba byla slepená z malých papírových koulí :-D
Obraz sochy amozřejmě není socha a tudíž v seznamu soch nemá co dělat. Jedudědek 10:23, 11. 5. 2008 (UTC)

Všeobecný souhlas - jezdit se dá na různých zvířatech, nejobvyklejší je samozřejmě v našich krajích kůň, o žádné české soše jezdce na slonu, pštrosu, sobu či lamě asi nemůže být řeč ... ** Mějte se (o sochařství tu máme moc málo článků a je to dost škoda) ** Zdravím --MiroslavJosef 10:27, 11. 5. 2008 (UTC)

Pánové, zvládli jste to vč.chcíplotiny bezvadně, oba vás zdravím.--Zákupák 10:32, 11. 5. 2008 (UTC)