Diskuse:Schindlerův seznam

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tohle je článek o filmu nebo o knize? Nechtělo by to o každé z těchto věcí zvláštní článek? --Nador 16:23, 3. 5. 2008 (UTC)

určitě. Dávám upravit. --Postrach 17:49, 3. 6. 2008 (UTC)

Předrecenze[editovat zdroj]

Ahoj, po letmém shlédnutí mě napadají tři věci... v té části, že si autor nevzal honorář... Spielberg peníze vložil do vzniku dnešní USC Shoah Foundation, zaznamenávající životní příběhy přeživších. Pobočka nadace dnes funguje v Praze jako Centrum vizuální historie Malach. Za druhé bych byl pro větší zdrojování té kritiky (a neozdrojovaného hodnotícíího výroku: což ovšem uměleckou kvalitu a výsledný dojem z filmu nikterak nesnižuje) a spíše než některé kritiky psát o konkrétních výtkách konkrétních autorů. Tak se vyhneš šabloně vyhýbavá slova. Do třetice si pamatuju na rozhovor s Jurajem Herzem, kde říkal, že Spielberg z jeho práce doslova okopíroval jednu ze scén v plynových komorách ("sprchách"). Myslim, že se to řešilo nějakým vyrovnáním. Ať se práce daří. --Nadkachna 28. 6. 2011, 14:46 (UTC)

Hledal jsem a hledal, ale nikde jsem nenašel, že by Spielberg vložil do té společnosti peníze. Ano, založil ji, avšak že by ji investoval penězi z filmu jsem nikde nenašel, takže pokud máte vhodný zdroj, tak to tam vložím. Tu kritiku jsem převzal z knihy Lexikon světového filmu, bohužel zde jsem nenašel odkud zase čerpal autor o této kritice. Jinak zkusím se někde ohlédnou o kritice konkrétních autorů. A co se týče té kontroverze, dobrý článek jsem našel zde, kde v jednom odstavci Herz popisuje scénu, kdy přišel na nápad, aby místo plynu ve sprchách pustil vodu. Zkusím to tam také zakomponovat. Díky za info. --Draffix 28. 6. 2011, 15:57 (UTC)

Článek v současné podobě na DČ imho nemá. Rozsáhlé části nejsou vůbec refovány a i na DČ by mu slušelo doplnit řadu částí (de facto celá produkce, hudbu už máme, přijetí, ocenění (máme jen oscary), kritiku) viz článek na en.wiki. Prozatím tedy dávám stranou z recenze WP:K než bude moci článek usilovat o status DČ. --Faigl.ladislav slovačiny 13. 7. 2011, 20:32 (UTC)

Článek tam byl vložen jen díky tomu, že byl v anketě Top Portál:Film portálu Film zvolen v květnu roku 2011 článkem měsíce. Mým cílem bylo vytvořit kvalitní článek, na dč jsem vůbec nepomýšlel. Nicméně jak se uvolní trochu času tak snad se mi podaří dopracovat co chybí. --Draffix 14. 7. 2011, 11:10 (UTC)