Diskuse:Rezignace

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Je vhodné sem dávat kat. demokracie, když je rezignace umožněna i v autoritářských režimech? -- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Hrhr2 (diskusepříspěvky) 4. 3. 2009

Diskuzi jsem nezaznamenal, až nyní. Kateg. Demokracie je věcí diskuze. Rezignace je samozřejmě charakteristickým znakem demokratického politického systému, u autoritářských či totalitárních systémů je také normální z jiných příčin a jiným mechanizmem. Myslím si, že pokud je možné zařadit subjekt článku i do jiných kategorií a přitom neodporuje již existující, pak není nutné u takového článku vyjímat odpovídající kategorii, právě z důvodů možného zařazení i do dalších kategorií. Např. u kat. Demokracie jsou subkategorií Volby. I ty se normálně uskutečňují v autoritářských a totalitních systémech, přesto to není důvod, aby byla tato subakt. vyjmuta z kat. Demokracie.
Kategorizace článku primárně vycházela z en wiki. Já s odstraněním kategorie nemám problém, není to nic zásadního. --Kacir 10. 3. 2009, 19:39 (UTC)

Co s tím?? / Přesnost[editovat zdroj]

Tohle není encyklopedický článek ale nejvýšše slovníkové heslo. Navrhl jsme sloučení ale lépe by bylo tento pseudorozcestník smazat. --Wikipedista:BobM d|p 26. 1. 2012, 09:43 (UTC)

Nechápu přidání šablony {{neověřeno}}, když je v literatuře citován OV a VZ zdroj, ze kterého bylo čerpáno a odstranění zcela relevantních kategorií (k filosofickému pojmu si stačilo kliknout na EO a k psychologii ses před odstraněním kategorie mohl podívat na iw: es, hr, resp. přečíst si 3. bod). Doufám, že tímto destruktivním stylem needituješ v dalších článcích.--Kacir 21. 2. 2012, 00:55 (UTC)
Šablona tam možná nepatří ale tohle není prosimtě článek. A kategorie snad do rozcestníku nepatří... --Wikipedista:BobM d|p 21. 2. 2012, 06:01 (UTC)
Pokud to nějak předěláš, budu jenom rád. --Wikipedista:BobM d|p 21. 2. 2012, 06:05 (UTC)
Ještě k té šabloně: je tam sice uveden zdroje ale článek nění ověřen. Už bod 1 hovoří o abdikaci ne o rezignaci, bod 2 je stejný nesmysl (hlava státu abdikuje, hlava vlády demituje) bod 3 není snad ani encyklopedicky významný na to aby měl článek. --Wikipedista:BobM d|p 21. 2. 2012, 06:08 (UTC)
Ad) Je tam sice zdroj (věrohodný a ověřitelný), ale článek není ověřen? Nerozumím. Rezignace se používá také ve spojení s hlavou státu (premiérem), to že si myslíš něco jiného, je pouze zakázaný vlastní výzkum, navíc evidentně chybný [1]. Správný postup je dodat věrohodný zdroj, který z definice pojmu hlavy státu a premiéry vyjímá. Příklad užití slova v ČSSR: Sděluji Národnímu shromáždění, že po rezignaci soudruha Antonína Novotného, která byla zaslána dne 22. března 1968 Národnímu shromáždění, předsednictvo Národního shromáždění předalo vládě zprávu o rezignaci presidenta republiky. Takže se rezignace ve spojení s hlavou státu neužívá?
Jesltiže, jsi předělával čl. na rozcestník, pak měly být odstraněny všechny kategorie a především vložena šablona rozcestník.
Ad) Bod 3 není snad ani encyklop. významný, ale je významný. Stačí se podívat na německou Wikipedii, nebo navrhneme tamní článek na smazání? Zdraví--Kacir 21. 2. 2012, 14:17 (UTC)
Ústava USA také výslovně používá slovo „rezignace“ u prezidenta státu. Než článek označím šablonou Faktická přesnost, doporučuji si zjistit základní skutečnosti.--Kacir 22. 2. 2012, 16:50 (UTC)