Diskuse:René Svoboda

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Podporuji ponechání stávající verze. Pan René Svoboda - alespoň jeho uživatelské jméno ([1]) i ich-formulace jeho výhrad odpovídají tomu, že jde o dotyčného - opakovaně maže z článku o své osobě následující větu: V parlamentu se stal aktérem aféry, kdy se skupina poslanců (v čele s Františkem Kondelíkem) opila v parlamentním bufetu, hajlovala a ohrožovala novináře nožem. Tato zmínka je ozdrojována ([2]). Myslím, že moje dosavadní práce na wikipedii dokazuje, že články kompiluji fundovaně a nezaujatě - padni komu padni. To, že pan Svoboda není rád, že na wikipedii se připomíná jeho dávná politická angažovanost a jeden skandál s ní spojený, je pochopitelné, ale myslím, že není možné přistoupit na to, že by z článků měly mizet choulostivé informace, jen proto, že vadí lidem s nimi spojeným. Zároveň upozorňuji na jeho výhružné formulace ([3]), kterými svou snahu o vymazání daného textu doprovází. --Davcza (diskuse) 9. 10. 2012, 21:03 (UTC)

Pouze s Cibulkovým zdrojem jsem proti ponechání této negativní informace v článku, a to na základě doporučení WP:BLP. Zdroj není věrohodný a nesplňuje nezávislost ve smyslu redakční kontroly. Pokud bude daná informace opatřena jiným zdrojem ve smyslu WP:OV a WP:VZ, pak do článku jistě patří a odmazávání by v takovém případě mohlo skončit i blokem.--Kacir 9. 10. 2012, 21:37 (UTC)

Ok. podívám se do dobových novin. Mělo to být v listopadu 1992 (viz zde [4]) --Davcza (diskuse) 9. 10. 2012, 21:52 (UTC)
Pokud se událost stala předmětem zájmu médií a dohledáš věrohodný zdroj, pak kritika do článku jistě patří – Wikipedie není cenzurovaná.--Kacir 9. 10. 2012, 22:27 (UTC)
Zdravím, toto je zpráva ČTK z 9.12.1992: PRAHA 9.prosince (ČTK) - Návrh normy vymezující institut imunity tak, aby byla znemožněna beztrestnost při jednání poslanců, které nesouvisí s výkonem jejich mandátu, hodlá u republikových sněmů iniciovat skupina poslanců Sněmovny národů FS. Jde o poslance pověřené mandátovým a imunitním výborem prošetřením výtržnosti v budově Federálního shromáždění z 24.listopadu letošního roku. Uvedeného dne se částí budovy FS rozléhaly výkřiky "Sieg heil" znějící z hloučku poslanců, jež podle svědků popíjeli před parlamentním bufetem tvrdý alkohol. Přítomní novináři tehdy ve skupině identifikovali poslance Františka Kondelíka (LSU), René Havlíka, René Svobodu, Josefa Krejsu, Dalibora Malíře, Pavla Mozgu (všichni SPR-RSČ) a Radima Valenčíka (LB). František Kondelík měl údajně v podnapilém stavu ohrožovat nejprve slovně a poté i nožem redaktora agentury IAM. Svědkové incidentu se shodli na tom, že to byl právě poslanec Kondelík, z jehož úst zmíněné výkřiky zněly, přičemž zvedal ruku k nacistickému pozdravu. Jak dnes sdělila ČTK předsedkyně mandátového a imunitního výboru (MIV) SN FS Michaela Freiová, která se na šetření také podílí, poslanci pověření šetřením posoudili dnes v Brně získaná písemná svědectví. Rozhodli se před začátkem plenárního zasedání parlamentu 15.prosince provést rozhovory se čtyřmi poslanci zvolenými za SPR-RSČ. Na jejich základě pak bude vypracováno doporučení předsednictvu sněmovny.  : Ze zjištění pověřené skupiny poslanců je zřejmé, že se dotyční poslanci v uvedený den opili, čímž snížili vážnost mandátu poslance FS. Existuje domněnka, že jejich jednání souvisí s předcházejícím rozhodnutím MIV SN, který odmítl vydat k trestnímu stíhání poslance Mozgu v souvislosti s jeho jiným jednáním v opilosti. Je to bohužel zpráva ze zpoplatněné verze ČTK, tedy není veřejně přístupná, i když kdyby se to zdrojovalo pomocí čísla zprávy (Titulek: Šetření výtržnosti poslanců Federálního shromáždění, Klíčová slova: ČSFR; FS; výtržnost; šetření, Datum vydání: 9.12.1992, Čas vydání: 20:29, ID: 19921209C04485) tak se to dá uvést, protože ČTK po zadání těchto údajů je schopna zprávu najít (podobně jako knihovna najde knížku v katalogu). Každopádně, teď to jdu do archivu najít MF Dnes z roku 1992. Uvádím to zde jen, aby bylo jasno, že existuje i jiný zdroj než cibulka.com. --Davcza (diskuse) 10. 10. 2012, 16:33 (UTC)
Tak tady je přepis článku z Mladé fronty Dnes z 10. 12. 1992 : Opilí poslanci se musí omluvit Praha - Poslanci pověření prošetřením výtržností v budově FS z 24. listopadu navrhnou, aby se provinivší poslanci veřejně omluvili při jednání sněmoven. 24. listopadu se částí budovy FS rozléhaly výkřiky "Sieg Heil" znějící z hloučku poslanců, kteří podle svědků popíjeli před parlamentním bufetem tvrdý alkohol. Ve skupině byli identifikováni poslanci F. Kondelík (LSU), R. Havlík, R. Svoboda, J. Krejsa, D. Malíř, P. Mozga (všichni SPR-RSČ) a R. Valenčík (LB). Ze zjištění pověřené skupiny poslanců je zřejmé, že se dotyční opili, čímž snížili vážnost mandátu poslance FS. Členové pověřené skupiny hodlají v případě nedostatečné obhajoby viníků navrhnout také udělení důtky.[1]
  1. Opilí poslanci se musí omluvit. Mladá fronta DNES. Listopad 1992, roč. 3., čís. 290, s. 2. 

MF DNES, ČTK jsou ověřitelné věrohodné zdroje. Kritická informace o subjektu článku z doby výkonu poslaneckého mandátu, a to ve formě jednoho souvětí, je v souladu s wikipravidly a nevidím důvod ji v článku neuvádět. Tedy, jsem pro její uvedení.

Z hlediska „sporu o obsah“ je vhodné počkat několik dnů (cca týden), aby se případně mohli vyjádřit i další wikipedisté a uvést svůj postoj, podpořený wikipravidly.--Kacir 10. 10. 2012, 21:22 (UTC)