Diskuse:Referenční model ISO/OSI

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

v odstavci Transportni vrstva - prosim rozvest pojem "transportni adresa"

Primo s ISO/OSI nemam, narozdil od TCP/IP, zkusenost. Ale jestli se terminy "fyzicka adresa" mysli neco jako "MAC" v TCP/IP, "sitova adresa" je "IP adresa", tak "transportni adresa" by mohla byt neco jako "IP adresa + port". Docela tomu odpovida tenhle text: "Mezi dvěma počítači může být několik transportních spojení současně, jedno např. pro virtuální terminál a druhé pro elektronickou poštu. Aplikace jsou jednoznačně adresovány v rámci jednoho počítače." --Jx 16:21, 11. 5. 2007 (UTC)
IMHO není co vysvětlovat, transportní adresa je adresa na transportní vrstvě, ISO/OSI je přeformalizovaný model u kterého bych podobné věci čekal. Ano, nejbližším ekvivalentem v TCP/IP je "IP adresa + port", ale mějte na paměti že TCP/IP není implementace ISO/OSI. -- Hkmaly 15:47, 12. 5. 2007 (UTC)


U relační vrstvy ASP imho nemá co dělat. ASP je (zastaralá) technologie generování obsahu (např. HTML stránek), komunikuje jen se serverem na úrovni volání API, ten potom zajišťuje samotnou komunikaci. Navrhuji ASP smazat, jinak tam můžeme dát třeba i Flash.

Srozumitelnost[editovat zdroj]

Článek je velmi abstraktní, mnoho myšlenek není vysvětleno, takže je těžko uchopitelný bez toho, aby člověk předem chápal, jaký to všechno má význam. Hezky je to vysvětleno například u pana Satrapy, viz http://www.kai.tul.cz/~satrapa/vyuka/site/prednaska02.pdf, protože je použit konkrétní a navíc jednoduchý příklad. Myslím, že by článek měl být extenzivně přepracován. --Milan Keršláger 16. 6. 2010, 14:13 (UTC)

New Diagram?[editovat zdroj]