Diskuse:Raketomet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nazev ... IMHO si pod raketomet predstavim nejdriv spis neco jako en:Shoulder-launched missile weapon (coz tady chybi), tohle je na en jako en:Multiple rocket launcher. V cestine se asi pro oboji uziva pojem raketomet. Jak to rozlisit?

Zbraňové systémy na reaktivním principu, odpalované z ruky či ramene se v české terminologii označují jako reaktivní granáty. Jinak, pokud může dojít k omylu, používá se pro multiple rocket launcher i termín salvový (byť většina z nich umí i jednotlivé odpaly) nebo lafetovaný raketomet.--Torm 12:59, 19. 10. 2006 (UTC)

Pravda, ale "laicky" nazev pro tyhle systemy (reaktivni granaty) je "raketomet". Uz je o nich na cs wiki nekde clanek? pokud jo, chtelo by to mit odtud na nej odkaz pro podobne laiky co termin "reaktivni granat" neznaji. Je fakt ze treba anglicka zkratka RPG (rocket propelled grenade) asi odpovida tomu reaktivnimu granatu (i kdyz doslova je to "raketou pohaneny granat") a spousta oznaceni (bazuka, panzerfaust) jsou jen zlidovele nazvy konkretnich typu reaktivniho granatu) --Bilboq 17:55, 19. 10. 2006 (UTC)

Jen co trochu pomine to busy období, mrknu se na to. Mučicí nástroje a úchylnosti můžou chvíli počkat--Torm 18:59, 19. 10. 2006 (UTC)

Já osobně bych to nepřekombinovával. Nejznámější raketomet jsou (byly) Kaťuše (viz Bitva před Moskvou). Je to zmíněno na en i de wiki a mají tam svůj článek. Ekvivalent en:Shoulder-launched missile weapon v české armádě je RPG–7. Myslím, že nás to učili jako "ruční protitankový granát", ale nejsem si už tak úplně jistý, protože jsem zatím nenašel Příručku poddůstojníka. Na armádním webu to označují jako pancéřovka RPG–7 a definují to jako: reaktivní protitanková zbraň bez zpětného rázu nabíjená předem.--MiF 20:37, 5. 11. 2006 (UTC)