Diskuse:Prajzové

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Marně jsem se snažil o editaci této stránky, na které jsou evidentní xenofobní závěry. Pokud nebude stránka odstraněna podám trestní oznámení.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.212.77 (diskuse)

Přesto bych Vám doporučoval prostudovat článek Wikipedie:žádné právní výhrůžky --MiroslavJosef 8. 2. 2009, 11:12 (UTC)
Další problém vidím také v tom, že máme svobodu slova garantovánu ústavou a data jsou uložena na serverech v ameické Floridě - sám bych byl zvědav na to, jak by takovýto případ české soudy řešily --MiroslavJosef 8. 2. 2009, 11:15 (UTC)

Takže se tad může každý trefovat do koho chce a jak chce...Tak to jsou tedy výborné stránky....napiště tedy do vašeho loga, že si tady každý může vymyslet kdejakou blbost (o Židech, romech apod.) a vše je OK..kde je tedy ocrana..nikde.Každopádně právní kroky jsou tady n místě.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.212.77 (diskuse)

Nejsem právník, nemohu a nechci rozhodovat o tom, co kdo chce nebo nechce, kdo se do koho a jak strefuje. Myslím si ale, že vyhrožování jiným lidem (které navíc vůbec neznáte) zcela určitě není ta nejlepší metoda jak zajistit naprávu čehokoliv, třeba i nesprávného textu na Wikipedii. Toto platí zcela obecně a univerzálně kdekoliv. ** S pozdravem -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) MiroslavJosef (diskusepříspěvky)
Než nějaké žalování bych zde doporučil článek s odvahou editovat a vše náležitě zdrojovat. Současná forma zjevně obsahuje POV beze zdrojů, což odráží šablona celkově zpochybněno. — Jagro 8. 2. 2009, 11:54 (UTC)

Vážení pánové, Vám nepříjde článek urážlivý, mne ano. Háže obyvatele Hlučínska do jedhoho pytle. Misto toho abyste zachovávali objektivnost a hlavně slušnost článků, tak se cynicky kasáte "nedoknutelností, neboť Váš servr je kdesi za "oceánem." Gratuluju, tím se řadíte k vebům typu Národně vzdělávacího institutu. A k té druhé připomínce, už na začátku jsem Vážený napsal, že jsem se snažil článek alespoň korigovat..ovšem bezúspěšně. Pokud nedojde k odstranění urážlivých částí beru to jako hanobení skupiny či jednotlivce a dle toho se budu řídit...-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 213.195.212.77 (diskuse)

Vážený pane, dovolte laskavě, abych vstoupil do diskuze a i kdyby jste mi to zakázal, tak bych do ní vstoupil.

1)Nemyslím si, že by někoho informace v tomto článku mohly pobuřovat a jestli někoho, tak to bude menšina. 2)Vyhrožování bych si na vašem místě rozmyslel, protože KAŽDÝ, kdo si toto prostudoval by nic takového neudělal. --Kmenicka 26. 2. 2009, 14:35 (UTC)

Článek je hlavně naprosto bez zdrojů a obsahuje nepodložená tvrzení, dle postupů byl proto kolegou označen šablonou celkově zpochybněno. Vaše úpravy v článku však nebyly korekce, nýbrž pouhé mazání obsahu, což možné není. Prosím tedy, pokud problematice článku rozumíte (já ne, proto článek sám needituji), upravujte s odvahou a Vaše tvrzení, prosím, zdrojujte. Děkuji, — Jagro 8. 2. 2009, 12:42 (UTC)

Já sám článek skutečně nehodlám již napravovat. Já sám na Hlučínsku nebydlím, ovšem vím, že pro tamní starší generaci je vůbec označení prajz hanlivým pojmenováním a urážkoum oněch lidí (o nás Češích se taky nepíše, že jsme líní, o němcích, že jsou to prasata apod.). Já navrhuji článek zrušit. Dle mne měl autor skutečně xenofobní záměr a urážkami se to zde jen hemží....

Já jsem bydlel na Hlučínsku od narození do svých cca 25 let, mám tam rodinu i početné příbuzenstvo. Takže si myslím, že jsem oprávněn se k tomu trochu vyjádřit. Co se týče označení Prajz, tak od lidí mimo Hlučínsku je to skutečně bráno mírně hanlivě, my sami si však říkáme Prajzáci a jsme na to náležitě hrdi. Každá mince má dvě strany... --Cmelak770 8. 2. 2009, 15:37 (UTC)

Kdo a co jak vnímá je silně individuální. Jest nepopiratelné faktum, že o Prajzácích existuje i řada vtipů (některé z nich jsou i dost peprné), takže tento pojem rozhodně existuje. Jenom bych tak na okraj poznamenal, že jsme již více jak pět let v Evropské unii společně s Německem, takže o nějakých urážkách bych hovořil velice opatrně. Byl bych hrozně nerad, kydybychom zde zaváděli poněkud zkreslené vidění světa z doby před listopadem 1989, ony jsou "zdroje" a zdroje, ty komunistické bych v potaz příliš nebral ** Tentokrát s podpisem --MiroslavJosef 8. 2. 2009, 15:45 (UTC)


Potvrzuje každopádně to co zde celou dobu říkám..článek je urážlivý...

... inu, proč by ne, to je klidně možné ... to, že je něco pro někoho na Wikipedii urážlivé ale zde není vůbec rozhodující. Wikipedie neposuzuje názory jednotlivců, ty jsou z jejího hlediska zcela irelevantní, tedy nepodstatné ... ** V tomto případě zde vůbec osobní názor jednotlivce nehraje vůbec žádnou roli - mě se na Wikipedii nelíbí možná tisíce článků, ale není na světě síla, která by dokázala ať můj nebo i Váš osobní názor ve zdejším prostředí upředsnostnit a prosadit jednoduchým způsobem, panuje zde něco, čemu mnozí nově příchozí často příliš dobře nerozumí, totiž kolektivní tvořivost (a z ní pramenící haštěřivost a řevnivost), jediná cesta je to, co Vás uráží přepsat tak, aby Vás to neuráželo - jednorázové okamžité mázání obsahu Wikipedie ale v tomto případě opravdu možné není ** --MiroslavJosef 8. 2. 2009, 17:09 (UTC)

Pán Kozák je asi skutečný dobrák...inu výroky o lakotě a pod. mu příjdou jako názor kolektivní tvořivosti. Výborně. Já se přidávám k názoru, že článek je urážlivý. Lid Hlučínska si zažil své a otevřená nevraživost vůči němu, jak patrno, stále přetrvává. Pan Kozák navrhuje přepsání, ovšem jádro pudle je jinde, víme. Je v celkovém pojetí příspěvku. Já z Hlučínska jsem a mne tento článek uráži velmi, a to svým obsahem a jsem zděšen, že ještě něco takového dnes může někdo napsat. Chápal bych to před rokem 89, ale dnes....

Jak již jsem uvedl výše, jsem také z Hlučínska (byť nyní bydlím v Ostravě) a článek mě neuráží. Pokud někoho uráží, pravděpodobně má jisté problémy s pochopením textu. Na druhou stranu je ten text neencyklopedický, neozdrojovaný a rozhodně by měl být sloučen s článkem Hlučínsko. --Cmelak770 9. 2. 2009, 07:42 (UTC)

Dobrý den všem diskutujícím. Jsem autorem článku. Dříve než v některých z Vás začnou bouřit emoce, chci uvést informaci, že polovina mé rodiny (matčina strana) jsou prajzáci. Nikdo z nich se za svůj původ nestydí, já za ně taky ne. Naopak většina z nich jsou hrdí na to odkud jsou a narozdíl od rádoby solidních lidí si nic nedělají z vtípků, které o daném etniku kolují. Nějaký čas jsem se článku nevěnoval. Nyní, když jej chci doplnit, tak zjišťuji, že je přeplněn požadavky na zdroje. Osobně to považuju trošičku za paranoidní. Velkou část informací, u kterých je požadován zdroj lze najít přímo zde na wikipedii a v těchto částech zdroj požadován není. Nicméně, někdo dodal externí odkazy, které mnou uvedeným informacím odpovídají, takže je jen převedu do referencí a doplním k požadovaným zdrojům. K některým názorům uvedeným zde, nebo na stránce hlasování o smazání textu, které mne zaujaly: - Nechtěl jsem všechny zde žijící obyvatele házet do jednoho pytle. Ono to ani nejde. Oblast je ve všech směrech rozmanitá, včetně obyvatelstva samotného, že podle mne stojí ten článek na wikipedii mít, aby lidé, kteří uslyší slovo prajz a zadají ho do vyhledávače, konečně nějaké adekvátní vysvětlení tohoto názvu našli - Původně uvedené rčení zadarmo aji z buta, nebo v jiné formě zadarmo aji do buta jsem slyšel několikrát osobně od Prajzů samotných, kteří se nijak netrápili tím, zda to hanlivé je nebo není. Jako vysvětlení jsem v článku uváděl, že sami to považují za praktičnost, než nějakou formu lakoty, či čehokoli hanebného. Nic dalšího se mi na článku hanebného nezdá. - Xenofobie? Kde? Označením etnické skupiny? Ne, říkají si tak sami a často pyšně. Popisem mentality? Uvedl jsem, že jsou nábožensky založení, pořádkumilní a řekněme pragmatičtí. V této části článku jsem zkoušel zkloubit pohledy Prajzů samotných i názorů okolí na ně, což je dost těžhé, ale myslím, že se mi to nenásilnou a hlavně čtivou formou povedlo. Jsem toho názoru, že pokud je někdo článkem pobouřen, pak se ho zřejmě týká více než jiných to, co je u některých lidí se slovem Prajzák spojeno, ale zde v článku to uvedeno není, rávě z důvodu, aby článek nebyl xenofóbní, ba naopak byl nad věcí. Na závěr jen dodám, že jsem přístupný diskuzi jak se zastánci mého článku, tak samozřejmě s odpůrci. Neříkám, že jsem ze svého článku dokázal odstranit jakékoliv známky subjektivních názorů či pocitů. Také neříkám, že článek je dokonalý, to rozhodně ne. Ale jsem rád, že je tady a že z Vaší pomocí mu můžeme dát tu správnou formu, která bude mít pro návštěvníky nejlepší vypovídací hodnotu. Motyuek 24. 2. 2009, 18:30 (UTC)

Přátelé, nemá cenu se tady hádat, dokonce ani diskutovat. Článek je neodzdrojovaný, tudíž vysoce nekvalitní a nedůvěryhodní. Věnujte svoji energii nalezení věrohodných zdrojů. Pokud se tak po nějaké době nestane, budou tyto spekulace odstraněny. Jiné reakce typu napadání se navzájem považujme za trolling. Wikipedie není místo pro třetince ale pro tvorbu kvalitního encyklopedického produktu.--Juan de Vojníkov 27. 2. 2009, 00:07 (UTC)

Kdybyste to chtěl někdo přepsat tak, já na tohle nemám náladu

--H11 8. 2. 2009, 13:54 (UTC)

Předělat nebo smazat?[editovat zdroj]

Tento článek není encyklopedický a vůbec ne vhodný ke sloučení s článkem Hlučínsko, proto podpořím navrhnout článek ke hlasování o smazání, ale jestli by to chtěl někdo předělat tak může. Prosím o komenty jestli ponechat a předělat, nebo smazat. TomasF 16. 2. 2009, 15:01 (UTC)

Já bych byl pro vložení některých, ale ozdrojovaných, faktů do článku Hlučínsko. Sice mě toto téma zajímá, neboť se mě osobně týká, ale předělávat to nebudu. Takže pokud se nenajde nikdo, kdo by to předělal a začlenil pod Hlučínsko, byl bych pro smazání. --Cmelak770 16. 2. 2009, 19:12 (UTC)

Hrozný článek[editovat zdroj]

Článek je celkově hrozný. Množství pravopisných chyb (část jsem opravil), ale i vět, které nedávají smysl je velké. Myslím, že by měl být smazán nebo zcela od základu přepracován i s doplněním zdrojů. V dnešní době přece existuje literatura, ze které se dá čerpat. V této podobě dělá článek Wikipedii (i Prajzákům) spíše ostudu... --Saltzmann 15. 9. 2009, 11:00 (UTC)