Diskuse:Politika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"Pokud pluralita názorů a zájmů neexistuje (v nevyvinutých společnostech), nebo nemůže být uplatněna (v totalitních společnostech), nemůže dojít k politickému rozhodnutí." Je mimořádně podivná věta... Zralá tak na smazání... Copak jsou totality neakceschopné? --Elm 1. 2. 2010, 10:09 (UTC)

Jestli to autor nemínil spíš jako že nemůže dojít k demokratickému politickému rozhodnutí ?
Totalitní systémy byly na politická rozhodnutí velmi aktivní, neboť zastávaly politickou ideologii, která pro ně byla motivací. V zaostalých zemích s autokratickým systémem vlády (feudalismus, monarchie) docházelo rovněž k politickým rozhodnutím.--Tompok76 25. 1. 2012, 07:51 (UTC)

"Prostředkem politiky je politická moc, kterou lze získat buď demokratickými prostředky nebo násilím.[zdroj?]" - Nešlo by zde vyzdrojovat například teroristické úsilí, kterému nakonec podlehla vláda a uvolila se? V současné době lze pozorovat separatistickou skupinu ETA, která se snaží odtrhnout Baskitské území od Španělska. Příkladem, kdy násilí pomohlo k opětovnému získání moci byl 68 rok v ČR, kdy Bilakovy zvací dopisy umožnili vjezd armády Sovětského svazu do ČR. Jednalo se o státní terorismus, kdy za pomoci zbraní byla vyděšena veřejnost a s využitím silové převahy došlo k opětovnému nastolení komunismu, který byl již na spadnutí. --Tompok76 25. 1. 2012, 07:47 (UTC)