Diskuse:Pohádkový orloj v Ostravě

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Jestliže neobsahuje astronomický ciferník, tak nejde z hlediska wikipedie o orloj.--Hans21 26. 4. 2011, 11:25 (UTC)
  • Pokud je definice orloje tady na Wikipedii pokud je definice, kterou jsem našel správná, tak o orloj nejde, protože neukazuje "polohu nebeských těles na obloze". Tedy minimálně podle wikipedie --Hans21 26. 4. 2011, 11:30 (UTC)
Chyba byla spíše v definici v hesle Orloj, opravil jsem to podle Akademického slovníku cizích slov. I tak ale ten ostravský v původním smyslu slova orlojem není, ovšem evidentně se mu tak říká, tak nám asi nezbude, než to přijmout, minimálně do doby, než se pro něj ujme jiný výraz (jestli se tak někdy stane). Jan.Kamenicek (diskuse) 16. 2. 2014, 23:19 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Heslo jsem přesunul na název Pohádkový orloj v Ostravě. Hlavním důvodem je, že nejde o skutečný orloj (viz diskuse výše a viz definice orloje v Akademickém slovníku cizích slov), přičemž přívlastek „pohádkový“ to uvádí na lepší míru. Samotný výraz „ostravský orloj“ navozuje mylný dojem, že jde o něco podobného Staroměstskému orloji nebo olomouckému orloji. Dotyčný mechanismus bývá s přívlastkem „pohádkový“ uváděn, viz [1], [2], [3] nebo [4]. Jan.Kamenicek (diskuse) 17. 2. 2014, 00:16 (UTC)