Diskuse:Pletivo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

no upřímně řečeno, nevím, kdo bude na stránce "pletivo" hledat informace o oplocení. Hlavním slovníkovým "termínem", na který také odkazuje většina interních odkazů, je rostlinné pletivo, a proto by imho mělo být toto primárním významem (a na něj dát jen asymetrický rozcestník na další významy).--Vojtech.dostal 2. 10. 2008, 15:31 (UTC)

.. inu Šjů ...--MiroslavJosef 2. 10. 2008, 15:32 (UTC)
Myslím, že by jste se měl krotit Miroslave!--Juan de Vojníkov 3. 10. 2008, 05:34 (UTC)
Také se domnívám, že rostlinné pletivo by mělo být hlavním významem. --Petr Adámek 2. 10. 2008, 18:52 (UTC)

Kolego MiroslaveJosefe, nemáte-li kromě hloupých invektiv co napsat, nepište raději nic. Už v březnu jste v diskusi sám napsal: „když zadám do GOOGLE heslo pletivo tak najdu desítky odkazů na různé plotní díly, ale jen jeden jediný na rostlinné pletivo - shodou okolností právě na tento článek, což mi připadá výhodné i správné - Wikipedie je nekomerční a nemusela by vždy nutně kopírovat komerční přístupy, ostatně se dá čekat, že na Wiki bude někdo spíše hledat odborné biologické pojmy než zahrádkářské "banality"“ (zvýraznil ŠJů).

Podle našich pravidel by na názvu Pletivo dokonce měl být naprosto jednoznačně článek o tom materiálu k oplocování, protože to je bezkonkurenčně a zjevně nejběžnější název – zároveň prakticky jediný obecně známý význam. Rozcestník na tomto názvu je (dočasným) kompromisem, který bere v potaz stav nynějších odkazů, ale máme-li dodržet naše vlastní pravidla, tak by všechny toto odkazy měly být opraveny. Zkuste si přečíst doporučení Wikipedie:Název článku, doporučení Wikipedie:Rozcestníky a Wikipedie:Rozlišovač. Nahlédněte také do závazného pravidla Wikipedie:Co Wikipedie není#Wikipedie není nástroj propagace – Wikipedie tu opravdu není od toho, aby popularizovala a upřednostňovala okrajově užívaný úzce odborný termín oproti jasně převažujícímu a obecně vžitému významu.

Prvním a základním významem, který běžného člověka napadne, je nejspíš to drátěné pletivo. Zadám-li "pletivo" do Google, tak prvních asi 100 odkazů se týká výhradně pletiva ve smyslu oplocení: výjimkami jsou pouze dva odkazy na články na Wikipedii a jeden odkaz do botanického slovníku Wendys (asi tak na 70. místě). To, že momentálně máme na Wikipedii zpracovaných hodně článků z oblasti botaniky a že je psal někdo, kdo má toto slovo v oblibě a často na něj odkazuje, by nás nemělo zmást. V nějaké botanické nebo biologické wiki-encyklopedii by to mohl být základní význam, ale v obecné encyklopedii ani náhodou. --ŠJů 2. 10. 2008, 20:29 (UTC)

Souhlasím, z kolegou, že by zde měl být článek o ohradníku. Odborný význam ne.--Juan de Vojníkov 3. 10. 2008, 05:34 (UTC)
Souhlas. Píšeme obecnou encyklopedii a pojem "pletivo" se v běžné populaci více používá pro "materiál pro plot". --Jiří Janoušek   5. 10. 2008, 09:53 (UTC)

Já tuhle stránku po přesunu smazal právě s tím, že předpokládal, že Pletivo je primárně drátěné pletivo. Že bych byl technik a ne biolog? JAn 3. 10. 2008, 07:42 (UTC)

OK, nemám sílu se hádat. Ale stále si stojím za svým názorem.--Vojtech.dostal 3. 10. 2008, 13:07 (UTC)

Nejde o to, jestli máš sílu, ale jestli máš argumenty a jestli ty argumenty mají sílu. Jako jediný argument jsi uvedl nynější počet existujících odkazů zde na Wikipedii. Chápu, že z hlediska pohodlnosti pro nás editory se to může jevit jako důležitý argument, ale kritériem pro volbu názvu článku je podle pravidel běžnost významů obecně v jazyce a společnosti. A ta je v tomto případě zcela jednoznačná. Historický význam (proutěné či slaměné pletivo) i histologický význam jsou velmi okrajové, naprosto převládá význam "materiálu pro drátěný plot". Krom toho, až se tady do psaní článků pustí pár chovatelů, lesníků, pohraničníků, zahrádkářů, majitelů pozemků, bezpečnostních techniků, řemeslníků atd., tak se může poměr odkazů velmi rychle obrátit. Tento význam je také odborný, jen z jiných oborů. --ŠJů 3. 10. 2008, 16:43 (UTC)