Diskuse s wikipedistou:Jiří Janoušek

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

→ → Založit novou sekci ← ←
na této diskusní stránce


Ahoj Jirko, přeju hodně štěstí s Wikipedií.

Díky Ondro --Jiří Janoušek 18:56, 10. 8. 2007 (UTC)

Wikimedia Commons[editovat zdroj]

Děkuji za obrázky, které nahráváte do české Wikipedie. Chci Vás ale upozornit na existenci Wikimedia Commons, jež slouží jako centrální úložiště obrázků a dalšího multimediálního obsahu přístupné všem projektům. Má mnoho výhod, obrázky tam jsou kategorizované a lze je použít i v dalších jazycích, Vámi nahrané soubory tak budou užitečné stovkám tisíc dalších uživatelů po celém světě, nikoliv pouze českým čtenářům. Na Commons patří i obrázky opatřené českým textem nebo s českými popiskami – často se stává, že jsou popisky přeloženy do dalších jazyků a obrázek je poté použit v dalších projektech po celém světě. Nahrávané obrázky samozřejmě musí mít vyřešena autorská práva.

Používání Wikimedia Commons není složité, je k dispozici český návod i české uživatelské rozhraní. Tamějšími správci jsou i někteří správci české Wikipedie, na které je možno se obrátit. Není třeba se ničeho obávat. Děkujeme za Vaši pomoc! --Japo ¿ 20:45, 11. 8. 2007 (UTC)

Commons používám na obrázky, ve kterých není žádný český popisek (vizte moje příspěvky na Commons). Na stránce Nápověda:Obrázky se píše: „... Obrázky mohou být uložené buď: Na serveru české Wikipedie – to je vhodné místo pro obrázky, které se budou používat pouze na české Wikipedii, tzn. např. obsahují české popisky, nebo je jejich téma vysloveně lokální. ...“. Pokud, jak píšete, české popisky nevadí, budu i tyto obrázky nahrávat na Commons. Jiří Janoušek 08:02, 12. 8. 2007 (UTC)

chlorofyl[editovat zdroj]

Diky za pocesteni obr. Image:Chlorophyll ab spectra (cs).png. Nicmene Vas musim upozornit, ze Vam upadlo pismenko r. Pokud budete obr. predelavat, mohl byste pripadne doplnit hodnoty piku napr. dle [1]? --Limojoe 05:53, 28. 8. 2007 (UTC)

Opraveno a doplněno. --Jiří Janoušek (δ|#) 10:24, 28. 8. 2007 (UTC)

Ocenění[editovat zdroj]

Za soustavnou práci na článcích o organické chemii jsem se rozhodl ti udělit wikikytičku. Doufám, že ti dodá sil a chuť k další práci na článcích. --Ondřej Mangl 06:25, 30. 9. 2007 (UTC). A na podporu další skvělé práce a spolupráce doplňování článků o chemii ti také uděluji „Nobelovu cenu za chemii“ (nový název a doufám, že je dobrý). --Ondřej Mangl (CheMistЯ) 13:54, 2. 10. 2007 (UTC)

Ahoj, včera nám tu přibyl nový článek Spongin, ale zatím to spíš vypadá na jeho brzké smazání. Proto se na tebe obracím jako na chemika - organika, jestli bys jej nebyl ochotný předělat do podoby článku, ať ho zbytečně nemusíme mazat. Díky moc a pěkný víkend! --Mercy 07:18, 13. 10. 2007 (UTC)

Času do smazání je dost, takže s tím něco udělám. Nejdřív ale prolistuju nějakou literaturu :-) --Jiří Janoušek (D|P|E) 12:56, 13. 10. 2007 (UTC)

WikiProjekt Chemie[editovat zdroj]

Zdravím, právě předělávám WikiProjekt Chemie. Pokud se chceš stále aktivně podílet na řešení problémů projektu, připiš prosím své jméno k řešitelům projektu na stránku o účastnících projektu. Stránka o WikiProjektu Chemie se předělává a seznam řešitelů projektů na ní bych rád smazal. Děkuji za pochopení -- Ondřej Mangl (CheMistЯ) 17:29, 9. 11. 2007 (UTC)

Trocha práce[editovat zdroj]

Ahoj, za tu dobu, co jsi měl WikiDovolenou se tu objevilo několik nových článků z organiky a biochemie. Sice jsem k nim něco připsal, ale bylo by dobré, kdyby jsi je skouknul a třeba je i trochu doplnil. Šlo by o Buten, ‎Valin, Methyl, Fruktóza, Dichlormethan, Polyvinylalkohol, Biuretová reakce a pokud se ti bude chtít, tak i Perzistentní organická látka. Jinak jsem taky trochu zabrousil k nejdelším článkům a hledal jsem v nich ty chemické. Docela dlouhý článek je o alkanech (má za sebou i jednu neúspěšnou nominaci na nejlepší článek), ale aby mohl být zařazený alespoň mezi dobré články, je třeba mu připsat pár informací. Rozšířit úvod, výskyt alkanů a přidat odkazy na netu. Dále bych potřeboval, aby jsi tak trochu zmapoval články v organice a biochemii a zjistil, které základní tam chybí, jejich seznam pak uveřejni ve WikiProjektu Chemie v článcích. Časem budu dělat roztřízení chemických článků, podle základních (tedy takových, které jsou důležité a neměly by chybět a tím pádem by se měly co nejdříve napsat) a jednu nebo více skupinu článků složitšjších. Na to je ale třeba vědět, které kam patří, časem se snad vytvoří pořádný systém, podle kterého bude každý vědět co je třeba akuálně napsat. No pro začátek je toho docela dost, ale není třeba nikam spěchat, do Vánoc času dost. Tak zatím -- Ondřej Mangl (CheMistЯ) 13:51, 19. 11. 2007 (UTC)

Na články se kouknu, ale do konce olympiády áčka nebudu mít čas na moc rozsáhlé upravy. Po kouskách na tom budu pracovat. Až upravím mnou vytvořené články do finální podoby, tak se budu organice na Wikipedii věnovat systematicky. A taky mám v plánu se trochu pošťourat v anorganice - v komplexech (stejně se je musím pořádně naučit). Včera sem upravil komplexy manganu. --Jiří Janoušek (D|P|E) 16:22, 19. 11. 2007 (UTC)

Přesun/přejmenování článku[editovat zdroj]

Zdravím, opravil jsem Váš způsob přesunu článku na jiné jméno (přejmenování článku). To totiž nelze dělat tak, že text prostě vezmete, zkopírujete a vložíte na nové místo. Tím se totiž ztrácí historie článku, jeho jednotlivé verze. Nebude se moci dát dohledat, kdo co kdy změnil a tím pádem dochází k porušení licence GFDL. Jak se správně přesouvají články, si můžete přečíst v nápovědě přejmenování stránky.

Jak jsem byl pravil: ten přesun jsem opravil - tedy revertoval Vámi provedené změny a pak článek přesunul standardním způsobem. Nyní pokračujte v rozpočatém díle a zkontrolujte, jaké stránky odkazují na staré jméno: pokud jsou mezi nimi nějaká přesměrování, musíte je změnit tak, aby vedla na nový název (Alifatická sloučenina), jinak přestanou fungovat. Děkuji za pochopení. --Luděk 16:53, 29. 11. 2007 (UTC)

Omlouvám se za toto nešetrné přejmenování. Článek jsem kromě toho i upravoval a změny jsou pryč. Nedají se ještě nějak "vytáhnout", abych je nemusel provádět znovu? --=JJ= (d|p|e) 17:00, 29. 11. 2007 (UTC)

Tu konkrétní verzi jsem teď obnovil, podívejte se na [2] , jestli je to ono. A případně ji uložte jako novou verzi. --Luděk 17:06, 29. 11. 2007 (UTC)

Ahoj! Prosím Tě, používej nějaký normálnější podpis. Nejčastěji je nejlepší podpis ten, který vytvoří automaticky MediaWiki. Díky! --Miraceti 13:38, 3. 12. 2007 (UTC)

Máš pravdu, s podpisem sem si hrál až moc a vytvořil jsem opravdu až moc originální. Snad je tento zbrusu nový podpis už lepší: --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 16:35, 3. 12. 2007 (UTC)

Infobox chemická sloučenina[editovat zdroj]

Ahoj Jirko, asi se dneska nedostanu k icq, tak ti píšu sem. V infoboxu chemická sloučenina jsem přidělal další hlavičku - bezpečnost. Chtělo by to do ní přidělat ještě šablonu NFPA 704 na en:wiki to máš en:Template:NFPA 704. Chtělo by ji přeložit a nějak začlenit do infoboxu. Překlad bych zvládl, ale se začleněním do infoboxu si nevím rady. Podívej se prosím tě na to, jak to tam mají angláni a pokus se to do infoboxu nějak začlenit. Dík za pomoc. P.S. díky za tvorbu Hodnocení kvality článků, taky se na to mrknu a pokusíme se pak vytvořit o něco podrobnější pravidla pro jednotlivé kvality. --Ondřej Mangl (CheMistЯ) 13:39, 7. 1. 2008 (UTC)

Pokud jí přeložíš, tak by se akorát přidal do infoboxu nepovinný parametr např. NFPA={{NFPA|…}}. Šablona by se tedy rovnou používala v článku při vyplňování parametrů pro vkládání infoboxu. Druhá varianta je, že by přibyly 4 nepovinný parametry - pro každý políčko - a pak by ve zdrojáku infoboxu bylo {{NFPA 704 | Health={{{NPFA Health|}}} | Flammability={{{NPFA Flammability|}}} | Reactivity={{{NPFA Reactivity|}}} | Other={{{NPFA Other|}}} }} (samozřejmě už přeložené). Mně se více líbí první varianta. --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 17:12, 7. 1. 2008 (UTC)

Ad hodnocení kvality chemických článků - je to takový alfa návrh inspirovaný en wiki, budu velmi rád, když mi s tím pomůžeš. Co se týče technického zpracování, tak už je to téměř hotové. Jenom by chtělo detailněji doplnit podmínky a nějaký ten text okolo ;-) --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 17:17, 7. 1. 2008 (UTC)

Hoj, udělej prosím něco s tím infoboxem. Jak si ho začal předělávat, tak položky po sumární vzorec nejsou vůbec vidět. Ondřej Mangl (CheMistЯ) 14:43, 10. 1. 2008 (UTC)

Než vás někdo práskne pravopisné policii[editovat zdroj]

Dobrý den, obávám se že některé Vaše zásahy mohou u některých wikipedistů vyvolat kopřivku a rychlý revert podle pravidla Wikipedie:Pravopis. Zvažte zda se bude dále věnovat změnám které mohou být odstraněny. Alternativní cestou je snaha o změnu odkazovaného pravidla .... --Li-sung 22:24, 16. 1. 2008 (UTC)

Pokud se jedná o počešťování názvů sacharidů/enzymů tak viz Wikipedie:WikiProjekt Chemie/Pod chemickou lípou#Názvosloví. Co se týče chemických názvů by měla existovat jednota. --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 22:49, 16. 1. 2008 (UTC)
A tak, v chemii se moc neorientuju, a že enzymy jsou jiný případ než alkoholy mě nenapadlo. Zřejmě je to teda v pořádku, jen tak dál :) --Li-sung 22:55, 16. 1. 2008 (UTC)

Vyznamenání[editovat zdroj]

noframe
noframe

Uděluji Ti Železnou hvězdu kvalitního wikipedisty za dlouhodobou práci na článku Fotosyntéza, která jej dovedla až mezi nejlepší články. --Pajast 16:59, 13. 2. 2008 (UTC)

Díky! Bez pomoci zkušeného nominátora by ale nebyl tam, kde je ;-) --Jiří Janoušek (DPEWPCH) 17:41, 13. 2. 2008 (UTC)
Já mám spíše pocit, že jsem sám dost učil. :-) To mě na wikipedii baví, že se při psaní článku dovím nové věci. --Pajast 20:26, 14. 2. 2008 (UTC)

WikiProjekt Zdrojování[editovat zdroj]

Ahoj, koukám, že používáš šablony "málo zdrojů" a "bez zdrojů". Nechceš se přidat k Wikipedie:WikiProjekt Zdrojování?--Kozuch 6. 9. 2008, 09:30 (UTC)

Bohužel nemám čas, abych se tohoto projektu účastnil více aktivně. Šablony přidávám při běžných editacích nebo pokud si články prohlížím nebo z Wikipedie čerpám (jako např. dnes píšu referát o planetě Neptun) a k tomu nepotřebuju být členem projektu. --Jiří Janoušek   6. 9. 2008, 11:05 (UTC)

Hojky, tak jsem se na ChemBox kouknul a podle mě jsi tam vybral opravdu jen ty nejzákladnější věci, takže to v tomhle provedení klidně můžem používat. Víc věcí tam asi fakt nemá smysl dávat a když budou někde pod textem nebo na samostatné stránce, tak to snad bude všem stačit. Zatím hoj a hodně sil --Ondřej Mangl (CheMistЯ) 9. 9. 2008, 13:00 (UTC)

Dík za souhlas. Btw odpověď by se měla psát tam, kde diskuse začala, aby se nemuselo přebíhat mezi více stránkami (platí obecně). --Jiří Janoušek   9. 9. 2008, 14:01 (UTC)

Prvosenka jarní[editovat zdroj]

Ahoj, dělám na článku prvosenka jarní a chtěl bych ho dotáhnout na nejlepší článek, ale nejsem si jistý, jestli mám v pořádku její obsahové látky. Byl bych rád, kdyby jsi se na to podíval a řekl mi jestli je tam něco špatně, mám na mysli přímo chemické popisy látek. Je to všechno z překladů z angličtiny, tak si nejsem zcela jist, jestlis e pro stejné látky v češtině nepoužívají jiné názvy. Pokud by jsi měl čas se na to aspoň mrknout a jestli bys mohl upravil nepřesnosti, bylo by to skvělý. Díky.--I.Sáček, junior 7. 2. 2010, 12:09 (UTC)

Doporučuji vyjmout nebo opravit chybnou informaci. 1E74 je opravdu velmi velke cislo. Fototrofní organismy ročně zachytí asi 1071 kJ energie a její pomocí vyrobí asi 14×1011 t organické hmoty, uvolní 15×1011 t O2 a fixují 20×1011 t CO2 ze vzduchu a oceánů.[20]