Diskuse:Patologická anatomie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pathologie[editovat zdroj]

Odborné knihy obor nazývají pathologie nebo pathologická anatomie. Ta novodobost odborných výrazů v češtině jde příliš daleko. --Zbrnajsem (diskuse) 3. 12. 2012, 11:29 (UTC)

Vzhledem k tomu, že základní (celostátní) Bednářova učebnice vydaná poprvé již počátkem 60. let nesla název "Patologická anatomie" (k přípravě budoucích patologů) resp. "Úvod do patologie" (k přípravě mediků ke zkoušce), nelze tvar "pathologie" pokládat za pojem zažitý odbornou komunitou, tím méně pak za nějaký novotvar.--Aronnax (diskuse) 4. 12. 2012, 17:22 (UTC)
Dobře, nebudu to už dále zpochybňovat. Někde jsem tu pathologii viděl, ale nemohu to teď najít. Patologie je tedy dnes správně. Jistě to ale kdysi byla pathologie, jako v jiných jazycích, pak to slovo bylo počeštěno. S tím se nedá nic dělat. Angličané mají pathology, to také není původní, atd. --Zbrnajsem (diskuse) 4. 12. 2012, 18:20 (UTC)
Boje o pravopis už zde snad proběhly... netřeba je opět oživovat. Pathologie je samozřejmě archaismus; jak už zaznělo všichni autoři včetně Bednáře, či dnes již nestora české patologie J. Stejskala používají patologie (sic! odvozeno od pathos = bolest, utrpení), tomu odpovídají i názvy patologicko-anatomických pracovišť. P.S. I když se např. ani prof. Stejskal nevyhnul archaismům „fysiologie, hybridisace“, tak „patologie“ je vždy bez „h“ (Stejskal, J.: Obecná patologie v poznámkách; 1992; H&H).--Kacir 4. 12. 2012, 18:52 (UTC)