Diskuse:Paranoia

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Lituji, ale význam "soustředění sám na sebe" jsem v žádném řeckém slovníku nenašel. Má někdo tušení, odkud se vzal?--Sokoljan 31. 3. 2009, 19:30 (UTC)

Dal to tam nějaký anonymní editor před čtyřmi lety bez udání pramene a od té doby to tam prostě přežívá. Může jít o nějaké nedorozumění. Klidně to vymažte, pokud si jste jistý, že je to špatně. Ani asi není potřeba tam dávat tu šablonku zdroj, tohle stejně nejspíš nikdo neopraví. Zdravím,--Ioannes Pragensis 31. 3. 2009, 19:46 (UTC)

Podle odstavce "Příznaky" je paranoidní každý člověk. Tedy je to pojem, který volové používají když si neví rady. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.112.18.219 (diskuse) 11. 6. 2012, 23:38 (CE(S)T)

Ceska stranka wiki by zaslouzila prepsat - at uz s ohledem na ruzne popisy paranoie, ci s ohledem na aktualni psychiatricky popis paranoidni nejen schizofrenie, ale i osobnosti. Je ostatne zjevne, ze autor-ka plete dohromady, ke konci popisu, hned nekolik ruznych poruch osobnosti (histrionska, zavisla, atd.) Para-noia pochazi z reckeho "noia" (myslet) et "para" (vedle). Paranoidni osobnosti si vysvetluji svet za pomoci schemat, ktera jsou jinak nepouzivana "normalnimi" osobami (odkud "mysleni vedle, stranou, mimo"). V techto schematech lze spatrit napriklad zvysenou podezrivavost, negativisticke zamereni, zvysenou uzkost vzhledem k budoucnosti a snahu na vsechno se predem pripravit. Pokud jde pak o paranoidni schizofrenii, pridavaji se zejm. priznaky pozitivni(to co je "navic", tj. bludy (porucha mysleni) a halucinace (porucha vinmani)). I zde lze spatrit "mysleni vedle" reality ("schizo" coby rozstep, ne osobnosti, ale rozstep / odstepeni se od reality), nejcasteji s takovych obsahem bludu / halucinaci, ve kterych se nemocna osoba citi pronasledovana v cetnych prilezitostech ("hlasy z vedlejsiho pokoje mluvi o mne, osnuji mou vrazdu", "vcerejsi vecerni noviny zase mluvily o mne", atd.) [ladmot-f] -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 92.91.121.171 (diskuse) 2. 11. 2020 (CE(S)T)