Diskuse:Operace Tin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, nejsem tak znalý problematiky, abych se pouštěl do editace, ale chtěl bych upozornit na rozpor: Článek uvádí, že Cupal byl vypátrán na základě Lukaštíkova výslechu. Naopak článek o Vojtěchu Lukaštíkovi tvrdí, že se Lukaštík zastřelil v bezvýchodné situaci (při zatýkání). Článek v http://www.popovice.cz/sklad/zpravodaj_kveten_2010_priloha.pdf pak tvrdí, že jej zastřelilo Gestapo v přestřelce při zatýkání, a naznačuje, že mj. Cupala mohli vyzradit Remešovi. 2. a 3. článek víceméně vylučují, že by Gestapo Lukaštíka vyslýchalo.

Je tedy nějaký věrohodný zdroj nebo argumentace pro úvodní tvrzení? Dalaj (diskuse) 26. 5. 2012, 01:08 (UTC)

Dobrý den, díky za upozornění, opravdu se jedná o nějakou chybu, koukal sem se do historie článku a táhne se to skoro od založení hesla (a já to tam při úpravách nechal). Lukaštík opravdu Cupala neudal (a ani udat nemohl) a na jeho odhalení nenese vinu (když, tak jen nepřímo, porušoval pravidla konspirace a navázal milostný poměr, po jeho smrti přivedla jeho dívka gestapo na Cupalovu stopu). Remešovi o Cupalovi nevěděli, jen věděli o jakémsi Ludvíkovi, teprve Cupalův otec synův úkryt na Velehradě prozradil a při jeho zatýkání dokonce spolupracoval). Tvrzení, že byl Lukaštík konfident vyhazuju. --Kixx (diskuse) 26. 5. 2012, 18:01 (UTC)
Díky moc za opravu, je to moje chyba, kdy jsem z výslechů po Lukaštíkově zatýkání udělal nechtěně výslech Lukaštíka – což je samozřejmě nesmysl, když při zatýkání zahynul. --Strepon (diskuse) 27. 5. 2012, 16:07 (UTC)