Diskuse:Odboj

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji oba články sloučit. Proč? Když někdo zadá vyhledávat „odboj“, tak tím myslí obecný „odboj“, ne nějaký konkrétní (třeba 3.) odboj. Nevidím důvod, proč by v článku Odboj nemohly být kapitoly „Odboje 2. světové vláky“, „Odboje v českých zemích“,... (či tak nějak), kam by se přesunuly informace z rozcestníku. Rozcestník mi zkrátka přijde zbytečný, všechny údaje v něm jdou dobře začlenit do hlavního článku (který tím také konečně získá nějaký pořádný obsah), bude to tak i přehlednější.--Byrnjolf 29. 11. 2009, 11:33 (UTC)

Jsem proti, za prvé není ke sloučení důvod, za druhé by zde měl být obecný článek (viz třeba en:Resistance movement, stačí přeložit a za třetí nemá smysl v obecném článku vytvářet seznam odbojů. Možná by se hodilo sloučit do partyzánská válka, sloučení z rozcestníku (který je jen rozcestníkem) je nesmysl, rozcestník obsahuje více okazů na více článků, než jenom na první a druhý československý odboj.-- Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel BobM (diskusepříspěvky)

Druhý československý odboj či kterýkoli jiný (třeba i zahraniční) odboj ale nejsou jiným významem slova „odboj“. Jsou jeho podmnožinou, takže obecný článek by samozřejmě soupis důležitých odbojů (a víc než ty důležité tu na cs wiki stejně mít asi nebudem) měl obsahovat, stejně jako je to na vámi zmíněné anglické verzi; aspoň by ten současný pahýl dostal nějaký obsah (kromě toho to chce samozřejmě rozšířit obecný úvod a obecné informace).
Srovnal bych to třeba s hesly Válka a Válka (rozcestník). Rozcestník neobsahuje seznam válek, ale jejich upřesněné či alternativní významy. Které mě však pro slovo „odboj“ nenapadají (snad jen něco typu Ozbrojený odboj, což je ale stejně jen redirect). Takže bych informace o důležitých odbojích dal do obecného článku, rozcestník zrušil a založil heslo Seznam odbojů, kde by byly všechny odboje, i ty méně podstatné.
Říkáte, že rozcestník obsahuje více odkazů na více článků, ale všechny ty odkazy se dají zahrnout do obecného článku. A všechny tyto a mnohé další pak do Seznamu odbojů.--Byrnjolf 29. 11. 2009, 18:14 (UTC)

A jaký smysl má obsah rozcestníku vkládat do obecného článku? Jsou to přece jen odkazy na samostatné články... V to případě je lepší rozcestník přesunout a přepracovat na seznam, slučování tak jak navrhuješ je nesmysl. --Wikipedista:BobM d|p 30. 11. 2009, 07:00 (UTC)
A proč by nemohli být uvedeny v rozcestníku právě zejména jeho významy? V rozcestníku mohou být odkazy na jednotlivé odboje, pro válka (rozcestník) by to bylo zbytečné (kromě toho by byl příliš velký). --Wikipedista:BobM d|p 30. 11. 2009, 07:03 (UTC)
Obsah rozcestníku by se pouze nezkopíroval do obecného článku, ale zapracoval by se do něj, aby měl povahu článku a ne jen výčtu. Kompletní výčet (mnohem širší než dosavadní rozcestník) by byl pak v Seznamu odbojů, kam by se tedy rozcestník de facto přesunul a vytvořil tak jeho prozatimní základ. Máte pravdu, že jsem druh šablony asi nezvolil úplně přesně. Přesto si stále myslím, že rozcestník je vzhledem k povaze významů zbytečný, seznam ho nahradí lépe. Jestli se rozcestník smaže, sloučí, nebo přesune už je v zásadě jen formalita.--Byrnjolf 30. 11. 2009, 22:18 (UTC)
Pokud obecný článek vhodně upravíš, tak dobře, rozcestník bude (jako kompromis) možné předělat na seznam. --Wikipedista:BobM d|p 3. 12. 2009, 16:38 (UTC)

Pro. V tomto okamžiku rozcestník pouze dubluje kategorii.Odboj resp. odbojná povaha jako povahový rys může být samostatným článkem případně přesměrováním, může vzniknout film či kniha s názvem Odboj, takže pokud se objeví o nich články v životaschopné podobě, rozcestník se může znovu založit. První, druhý, třetí odboj a další odboje mohou být uvedeny v odstavci Související články v obecném článku odboj.

Srovnání s Válka (rozcestník) je opravdu zajímavé, neboť vypustíme-li literární díla, pak na tom tenhle rozcestník bude jako ten odbojový; rozdíl mezi jadernou a chemickou válkou spočívá v metodě, ale princip války, totiž pokračování politiky jinými prostředky je stejný a rozcestník by byl kandidátem na zrušení. --Kixx 30. 11. 2009, 15:49 (UTC)