Diskuse:Nejvýznamnější bit

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele Xerostomus v tématu „Přesun

Přesun[editovat zdroj]

Jsem proti presunu. Za prve, MSB nekdy znamena i "most significant BYTE", nejen "bit". Za druhe, cesky termin se v Cechach zase tolik nepouziva. Lepe receno pouziva, ale tomu anglickemu kazdy rozumi taky. --Jx 1. 12. 2010, 20:48 (UTC)

Obojí vím, a přesto jsem pro přesun. Prostě a jednoduše byl bych rád, kdyby se tady preferovaly české výrazy. Ale budiž to třeba nepřesouvat, ale pak alespoň upravit tu první větu. Zagothal 6. 12. 2010, 12:01 (UTC)
PS: Jsme jediní, kdo kromě angličtiny má tento článek s anglickým názvem.

Pokud budete přesunovat, dejte raději přednost variantě "nejvýznamnější bit". --Jvs 9. 12. 2010, 12:34 (UTC)

„Nejvýznamnější bit“ se normálně používá, naopak zkratku MSB jsem ještě neslyšel, pouze párkrát četl v případech, kdy materiál z dobrých důvodů přebíral anglickou terminologii - například v učebnici jazyka symbolických adres. A že MSB může znamenat i něco jiného není důvod proti přesunu, ale pro přesun, takto totiž nesedí interwiki. Články na ostatních wikipediích nejsou o tom, „co může všechno znamenat MSB“, jsou právě o tom nejvýznamnějším bitu.--Tchoř 24. 6. 2011, 17:37 (UTC)

@Xerostomus:: Ten příklad jsem revertoval. Jednak podle mne patří když tak do článku endianita a jednak bych se příkladům s bajtem o délce čtyř bitů ve Wikipedii vyhýbal všude mimo článek vysvětlující samotný pojem bajt. Jiné chápání je dnes natolik okrajové, že bude kdekoliv jinde především matoucí.--Tchoř (diskuse) 13. 4. 2020, 11:35 (CEST)Odpovědět

ːSouhlas. Já jsem nad tím taky přemýšlel, když jsem teď na půdě vrtal palubky, že to bude matoucí. I v tom MIDI se používají spíš 8bitové byty. Ale vždy v MIDI se míní BYTE a ne BIT, protože jsou to celé 8bitové byty. Viz jakýkoli manual od Yamahy keyboardu. Diky. Xerostomus (diskuse) 13. 4. 2020, 12:31 (CEST)Odpovědět