Diskuse:Neil Young

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kmotr (rozcestník)[editovat zdroj]

Význam slova "Kmotr" v případě slovního spojení "Kmotr Grunge" odpovídá významu Kmotr - (z latinského compater = spolu otec; ženský tvar je kmotra). Toto vysvětlení slova je nejpřesnější a proto jsem editaci anonymního uživatele, která nabízí další zbytečné významy slova, revertoval. --Aqualung 29. 7. 2008, 18:42 (UTC)

Ach jo, tak znova. Vyjasněme si východiska. Slovo kmotr má více významů, z nichž jeden je původní a ostatní přenesené. V původním významu jde o křesťanský pojem. Můžeme se o tom přesvědčit i na cizojazyčných verzích:
  • de: Taufpate ist ein Ehrenamt in christlichen Kirchen. (Kmotr je čestný úřad v křesťanské církvi.)
  • en: A godparent, in many denominations of Christianity, is someone who sponsors a child's baptism. (Kmotr je v řadě křesťanských církvích osoba, která je patronem křtu dítěte.)
a tak dále a tak dále. Slovo grunge, jsem-li správně informován, označuje hudební žánr. Pakliže pan Young byl označován za kmotra grunge, nemohlo se tudíž jednat o původní význam slova kmotr, o němž pojednává článek kmotr (není možné, aby někdo byl kmotrem [v původním významu] něčeho jiného než člověka), nýbrž o přenesený význam, o němž se pojednává v článku kmotr (rozcestník).
Krásně to osvětluje francouzská verze:
  • Dans l'Église, un parrain est une personne de sexe masculin qui joue le rôle de responsable spirituel d'une personne nouvellement baptisée. (V církvi je kmotr osoba mužského pohlaví, která hraje roli při duchovní odpovědnosti za nově pokřtěné dítě.)
  • Par extension, de façon neutre, il peut également désigner toute personne impliquée dans une relation de parrainage. (přenesený význam)
  • Dans le milieu de la mafia, le mot parrain est employé pour désigner les dirigeants. (specifické použití přeneseného významu slova)
Chcete-li, vyjádřete se k tomu. Než tak učiníte, přečtěte si prosím znovu články kmotr a kmotr (rozcestník). 193.85.207.12 30. 7. 2008, 13:39 (UTC)
Po více než týdnu bez vyjádření a námitek, čili opravuji odkaz. 88.101.252.246 9. 8. 2008, 10:20 (UTC)