Diskuse:Nálet na Mladou Boleslav

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele 185.250.72.105

Sjednocení datace na wikipedii:[editovat zdroj]

prosím o sjednocení datace, jelikož v článku je uvedeno, že "Mladá Boleslav se tak stala jedním z posledních evropských sídel postižených leteckým náletem v době 2. světové války."

Kde v článku Mladá Boleslav je věta "Dne 9. května 1945 kolem 10. hodiny byl letouny Rudé armády uskutečněn nálet na Mladou Boleslav. Stalo se tak již několik hodin po oficiálním konci druhé světové války, když městem ustupovala vojska wehrmachtu ve snaze dostat se do amerického zajetí namísto sovětského."

Myslím, že by se měl sjednotit pohled na to jestli 9. Května 1945 byla akce po nebo v průběhu druhé světové války. Jak to pak vypadá, když v jednom článku tvrdíme něco jiného než v druhém?

Dle Zdroje, Zdroje,Zdroje, Zdroje navrhuji sjednotit na 9. 5. 1945 po druhé světové válce. Pokud někdo najde zdroje o tom, že 9.5.1945 byla druhá světová válka, prosím vypsat a zároveň změnit v článku Druhá světová válka a dalších jako Akt bezpodmínečné kapitulace nacistického Německa atd. na 9.květen jako válečný den ve Druhé světové válce, potažmo na i na anglické Wiki End of War ll in Europe etc.

Děkuji za případné ozdrojování 9.5.1945

René 185.250.72.105 14. 2. 2022, 15:08 (CET)Odpovědět

---

Nálety sovětského letectva po bezpodmínečné kapitulaci jsou jistě tragické, ovšem situace 9. května na sovětsko-německé frontě neodpovída podmínkám této kapitulace. Německá vojska všeobecně měla 8. května ve 23, resp. ve 24 hodin přestat bojovat, zůstat na místech své dislokace, neničit žádné objekty či vybavení. Na západní frontě se tak vesměs německá vojska chovala, ale na východní frontě nikoliv. Němci se snažili ustupovat do amerického zajetí, což bylo nesplněním podmínek kapitulace. Ještě v noci a v brzkých ranních hodinách Němci pálili dokumenty, ničili nepojízná i pojízdná nepotřebná vozidla, zbraně, sanitní materiál, či munici, dokonce prováděli destrukci infrasturktury (např. poblíž mé rodné moravské obce vyhodili 9. května kolem 5 hodiny ranní do povětří most). Když se sovětská a rumunská armáda dala 9.května ráno do pohybu, aby zajala německé jednotky, které se dle kapitulačního aktu měly vzdát na místech, kde byly 8. května ve 24:00 hodin, nacházela jen trosky poničené techniky a vyhozené mosty a mostky do povětří. Němci, pokoušející se dostat do amerického zajetí, při ústupových bojích ještě stříleli, což též nebylo v souladu s kapitulačním aktem. Nelze se tedy divit, že sovětská vojska ještě v průběhu 9. května prováděla dílčí bojové akce, při níž došlo i k obětem na lidských životech. Článek vychází z webu http://hloubkari.bloguje.cz/651907-tisic-obeti-sovetskych-naletu-v-poslednich-hodinach-valky.php, jehož autor vychází z jednoduchého pohledu, kde na jedné straně jsou hodní Němci, kteří kapitulovali, a na druhé straně zlí Sověti, kteří snad schválně bombardovali české civilisty. Pohled na tuto problematiku se však nedá takto zjednodušovat, situace po kapitulaci Němců neodpovídaly podmínkám kapitulace. Navíc ty okolnosti sovětského bombardování mohly být jiné případ od případu. Proto se domnívám, že článek je třeba upravit a doplnit o další fakta. John M, 24. 2. 2009, 11:30

Jakožto autor článku, na který John M odkazuje, se musím odradit: v žádném případě takto sovětské nálety nehodnotím, stručně jsem vysvětlil, čím byly motivovány a k jakým obětem došlo. Především jsem chtěl sestavit přehled těchto náletů a jednoznačně popřít, že by je podnikli Němci. Nic více, nic méně. Velmi rád se zapojím i do širší diskuse na toto téma, ale pokud John M vystupuje pouze pod přezdívkou, nemá valný smysl. Filnorm 24. 2. 2009, 18:44 (UTC)

Dobrý den, souhlasím s tím, že článek potřebuje dopracovat a mám to v plánu. V tuto chvíli se vlastně ani nejedná o článek. K dispozici k vypracování mám velké množství materiálu, ale v tuto chvíli málo času. Velký důraz dám především na splnění všech pravidel Wikipedie. Ony tři současné řádky je jen výkřik a uznávám, že citově podbarvených. Budoucí článek se vynasnažím vystavět tak, aby jste s jeho připomínkováním měli co nejméně práce. A velice děkuji za projekt Hloubkaři se zaměřením na 8. a 9. květen, velmi přínosné. Před 4 lety jsem měl jako studentík sám co dělat se svou "sovětskou" teorií. Budu Vám oběma vděčný za následnou hlubokou kritiku. S pozdravem Jiří Filip Boleslavica, 24. 2. 2009, 22:13

  • Je dobře, že se věnujete těmto historickým tématům, jejichž děj byl v mnoha případech falšován komunisty. Fandím mladým klukům, kteří se zabývají historií a mají zájem na objasnění vecí, které byly dlouhé roky tabu. Při této činnosti je však třeba se vyvarovat dalšího falšování dějin a bulvarizace tématu. Nadpis "Následkem sovětských náletů v posledních hodinách války zemřelo více než 1300 lidí" je jak vystřižený z bulváru, zvlášt ještě v tom kontextu, že 8. května 1945 se "legálně" bojovalo a 9. května se bojovalo v důsledku nedodržení kapitulačních podmínek ze strany Němců. Je třeba zjistit, z jakých důvodů k tomu či onomu náletu došlo, zda se např. poblíž nenacházela nějaká německá jednotka, se kterou si civilisty sovětští letci spletli apod. Také v článku na Wikipedii je zavádějící text - cituji: " Fakt, že se Mladá Boleslav stala cílem náletu několik hodin poté, co vešla v platnost bezpodmínečná kapitulace Německa a de iure byla ukončena druhá světová válka v Evropě, umocňuje tragičnost této události. Nálet si v první den míru vyžádál několik stovek nesmyslných obětí." Pro mladého člověka, který nemá o válce ani ponětí, to vyvolá patrně dojem, že sluníčko svítilo, ptáčci zpívali, šeřík kvetl, Němci seděli na zadku a ti zlí Rusáci ještě všechno bombardovali. I původní citace (než jsem to já doplnil i o ostatní oběti náletů) na stránce Oběti nacismu z Československé republiky že: "Bombardování sovětským letectvem 8. a 9. května 1945 (např. Mělníka, Mladé Boleslavi, Děčína, Hrotovic a dalších měst a obcí zejména na území dnešních krajů Vysočina, Středočeského a Ústeckého) si vyžádalo asi 1300 obětí - českých a německých civilistů a německých vojáků. Přehled těchto náletů v blogu Hloubkaři" v člověkovi vyvolává dojem, že jediným účelem tohoto souvětí nebylo objektivně vylíčit problematiku čs. obětí bombardování v druhé světové válce, ale bulvarizovat oběti kontroverzních sovětských náletů posledních dvou dní války. Pánové, bádejte, zjisťujte fakta, pište o tom. Pokud těch článků napíšete víc, bylo by vhodné, aby jejich souhrn byl v samostatné kategorii a tato kategorie byla pak umístěna jako souhrnný odkaz v článku Oběti nacismu z Československé republiky. John M, 25. 2. 2009, 18:27

Je mi líto, s touto interpretací nemohu souhlasit. Znovu opakuji, že smyslem článku v blogu Hloubkaři (za autora článku ve Wikipedii nemohu mluvit) je konstatování, že sovětské letectvo útočilo na obce a města v českých zemích, protože tudy ustupovaly německé jednotky a Sověti tomu chtěli zabránit. Titulek jen shrnuje tento fakt. Vůbec tím nezpochybňuji vojenský význam (či legitomnost) takových akcí. Samozřejmě s ohledem na konkrétní situaci. Kdybyste sledoval blog pořádně, jistě byste pochopil, jak s fakty pracuji a jak citlivě se snažím přistupovat k tomu, že při spojeneckých náletech umírali také čeští civilisté. Pane kolego Johne M, znovu Vás vyzývám, abyste vystoupil z anonymity:-) Filip Vojtášek Filnorm 25. 2. 2009, 17:55 (UTC)

  • Je mi líto, ale rozdílnost názorů patří k demokracii. Musím Vám dát za pravdu v tom, že s fakty pracujete citlivě a že se snažíte citlivě přistupovat k problému. Zmátl mě ten bulvární nadpis "Následkem sovětských náletů v posledních hodinách války zemřelo více než 1300 lidí", ale po podrobném prostudování některých Vašich článků připouštím, že na rozdíl od autora tohoto článku Nálet na Mladou Boleslav opravdu píšete vyváženě. Za svoji unáhlenost v soudu o Vašich stránkách se tímto omlouvám. Co se týče té údajné anonymity - víte, každý k tomu přistupuje jinak. Někdo si své soukromí střeží, jiný je otevírá, až to hraničí s nehorázným sebeohrožením svých citlivých údajů. Já jsem v tomto konzervativní člověk, který se dlouho bránil přihlášení. Nakonec jsem to udělal. Na Wikipedii mám svoji identitu John M. a jsem z Moravy. Víc o sobě vyzrazovat nechci. Co se týká informací o hloubkových náletech, já se tímto nijak zvlášt nezabývám, proto by stejně neměla nějaká diskuze s Vámi o tomto tématu smysl. Přeji Vám mnoho úspěchů ve Vašem bádání. John M, 25. 2. 2009, 21:27

Dobrý večer, věřte mi, že Vám rozhodně toto právo brát nechci, a Vaši omluvu přijímám:-) Asi došlo k nedorozumění: Nechtěl jsem diskutovat o hobukařích, ale náletech a jejich obětech. Co se týče objasnění pozadí náletů, rád bych zmínil knihu Michala Plavce Bomby pod Řípem. --Filnorm 26. 2. 2009, 20:45 (UTC)