Diskuse:Montblanský masiv

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hory a tvorba přídavných jmen[editovat zdroj]

Komentář ke zpětnému přesunu článku pod heslo Masiv Mont Blanc, provedeného uživatelem Wikipedista:Faigl.ladislav dne 15. 1. 2010, 06:57. Zkopírováno z uživatelovy diskusní stránky.

(...)

Co se týče Montblanckého masivu (Masivu Mont Blanc) a jeho výskytu na internetu: ano, Google při dotazu udává více než 45 000 výskytů. Překliknete-li na druhou stránku vyhledávání, počet nálezů se sníží na pouhých 90. V češtině se přitom jedná pouze o pár stránek - převážně amatérských fotografií, jinak jde o výsledky cizojazyčné. Wikipedie je dnes nejpoužívanějším encyklopedickým médiem a osobně jsem zastáncem názoru, že by měla maximálně ctít zásady českého jazyka - a pokud přijde na ne zcela ustálené pojmosloví, měla by též i udávat tón a pojmy do širokého povědomí uvádět v korektní podobě. Název "masiv Mont Blanc" je jazykově zcela nesprávný. Analogií by mohl být třeba název "kraj Karlovy Vary" - nic zde nehovoří o faktu, že jde o široké území kolem Karlových Varů (spíše evokuje dojem, že Karlovy Vary jsou krajem). Existovala by samozřejmě ještě varianta s přívlastkem neshodným, "masiv Mont Blancu", nicméně tato forma mi přijde kostrbatá a zbytečná. Proto si dovoluji tvrdit, že "Montblancký masiv" zcela koresponduje se zaužívanou praxí překladu cizojazyčných geografických jmen jako Apalačské pohoří, Trácko-makedonský masiv.

(...)

Black&White 24. 1. 2010, 01:01 (UTC)


Když už změna z Masiv Mont Blanc na přídavné jméno, mělo se to změnit správně a sice na "montblanský". Viz pravidla pravopisu, kdy slova na -nk mají odvozeniny -nský (jako třeba Franská říše). V textu jsem to změnil, u názvu nevím jak, to asi může jen autor.

Prazdroj 31. 12. 2010, 10:12 (UTC)


Připouštím, přesunuto. Díky. < Black&White > talk 13. 2. 2011, 21:50 (UTC)