Diskuse:Mezinárodní vodstvo Evropy

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Milí kolegové! Vím, že tomuto článku k dokonalosti, dokonce i ke snesitelné podobě schází ještě strašně moc. Přesto bych byl nerad, kdyby skutečně mělo dojít k jeho smazání. Proto prosím o připomínky nebo návrhy, co přinejmenším by bylo třeba opravit/doplnit, aby ke smazání článku mohlo NEDOJÍT. Za Vaše cenné podněty předem děkuji a přeji hezký den. --Kusurija 6. 10. 2009, 07:14 (UTC)

první rada, která mě napadá je uvést zdroje
dále určitě je třeba vytvořit propojení s články o státních hranicích a promyslet nějakou hierarchii těchto článků ve smyslu:
  • Hranice Státu1
    • Hranice Státu1 se Státem2
    • Hranice Státu1 se Státem3

....

  • Hranice Státu1 podle charakteru
    • Horské hřebeny tvořící hranici Státu1
    • Vodní toky tvořící hranici Státu1
    • Vodní plochy tvořící hranici Státu1

tento článek by pak byl seznamem odkazujícím na jednotlivé státní hranice v Evropě tvořené vodními toky a plochami. Mircea 6. 10. 2009, 10:21 (UTC)

Děkuji za cenné rady! Mám ale takové nejasné tušení, že pokud bych měl zařadit ještě horské hřebeny (+ ještě problém: od jakých kritérií již nějaký geologický útvar řadit pod horské hřbety a od jakých je to prostě území?), tak bude článek nesmyslně rozsáhlý. V takovém případě by stejně bylo vhodné jej rozdělit, jak jsem již začal plánovat již s rozdělením vodstva, tvořícího státní hranici - podle světadílů. --Kusurija 7. 10. 2009, 09:48 (UTC)
Lepší než smazat (pokud nebude dostatečně a včas upraven) je podle mě přesun k wikipedistovi Kusurijovi na jeho pískoviště. Mircea 21. 10. 2009, 15:52 (UTC)
Ještě mě napadlo, že nejlepší by bylo článek i kategorii přejmenovat na "Mezinárodní vodstvo" a tak i článek pojmout. Mircea 29. 10. 2009, 14:52 (UTC)
Je vodstvo, které tvoří státní hranici tím, že se dotýká území souseddního státu, ale tímto územím neprotéká (řeka) ani jinak nepřesahuje dovnitř toho státu také mezinárodním vodstvem?? Toť otázka. Příklad: Odra, Šventoji , atd... Chápu a uznávám dobrý úmysl, ale není to příliš byrokratické? Podle mne by bylo ideální pojmy vysvětlovat/popisovat podle možnosti jednoduše, neodbočovat do vedlejších souvislostí zbytečně (nebo lépe - vytvořením odkazovacího článku na příbuznou problematiku). Proto (aniž bych se v nejmenším snažil zlehčovat fakt, že článek má nesmírně/nesnesitelně daleko k dokonalosti) bych považoval za vhodnější nezapojovat do hry ještě hory a kopce na státní hranici (mohl by docela dobře stačit jen odkaz na příslušný článek), pokud mluvíme o vodstvu tvořícím státní hranici, nezatahovat do toho vodstvo protínajícím státní hranici, nebo co jste měli ještě na mysli pod širším pojmem "Mezinárodní vodstvo". Pod mezinárodní vodstvo by měly spadat i moře, oceány, průlivy, atd., atd. Na to by úplně stačil odkaz (související články); podle mého skromného názoru není nutné "mermomocí" rozšiřovat pojem, který je s intencí určité, poněkud užší šíře. Potom není problém napsat jiný článek takové šíře, který vyhovuje jeho autorovi. Pro mne za mne třeba "vodstva ve vesmíru" je-li libo. Proto bych raději uvítal (byť i ostrou) kritiku konstruktivní, než kritiku, která odrazuje od snahy vylepšit článek proto, že vyžaduje vložit značné úsilí pro něco, v čem nevidím dostatečně závažný přínos úměrný k úsilí, které by bylo nutno vložit a také přeorat původní koncepci - ve jménu čeho? - ... Kolegové, navrhuji být tolerantnější ke koncepci toho, jak a v jaké šíři má podávat informaci určitý článek (samozřejmě za předpokladu věcné správnosti, neporušování autorských práv a dalších a dalších věcí, dobře popsaných v notoricky známých článcích (co je a co není wikipedie...). Pokud se něco nelíbí (a není to přímo vandalizmus), je lépe to vylepšit, navrhnout, jak to vylepšit, navrhnout, jakých chyb se vyvarovat, než to jednoduše a snadno hodit do stoupy. --Kusurija 2. 11. 2009, 18:45 (UTC)

Rozhodně nechci nijak zpochybňovat Kusurijovu práci, ale při doplňování několika vodstev zažívám, jak nepřehledně velký článek je to už nyní, a představuji si, jaký bude, až se všechno doplní. Proto se ptám: Opravdu by nebylo lepší, kdybychom pro každý stát (který taková má) vytvořili seznam jeho mezinárodních vodstev, a v tomto článku nechali jen rozcestník vedoucí k těmto jednotlivým článkům, resp. s informací, že daný stát žádné takové vodstvo nemá? --Mmh 28. 11. 2009, 21:00 (UTC)

souhlasím Mircea 28. 11. 2009, 23:05 (UTC)

Takže, vyjádřil se Mircea, co si o tom myslíte vy ostatní? Co Kusurija? --Mmh 10. 1. 2010, 14:43 (UTC)

Na tenhle článek jsem narazil náhodou a myslím, že jeho rozdělení je zcela urgentní. V této podobě, ho kolik? 80 procent? chybí. Navíc chybí některé údaje v částech, které vypadají doplněné (na první prohlédnutí map se mi opravdu nezdá, že by existoval jediný tok, který protíná česko-polskou hranici). Přitom označení o pahýlovosti je skryto kdesi hluboko dole. Je mi líto, ale navzdory spoustě práce, která na tom byla udělaná, je tenhle článek značně matoucí a jeho rozdělení do dílčích článků aspoň částečně tento nedostatek odstraní. O délce teď ani nemluvím, i ta je problémem (zvláště do budoucna), teď mi jde o konkrétní aktuální zlepšení. Okino 1. 6. 2010, 19:40 (UTC)

pustí se do toho někdo? Podle mě by to chtělo dát článku nějakou šablonu přepracovat, poraďte jakou? Mircea 10. 12. 2010, 16:31 (UTC)