Diskuse:Mariánské hradby

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nejsem si jist, jestli oba snímky představují opravdu ony Mariánské hradby. Podle mne Mariánské hradby by měly být cihlové (načervenalé), na [1] běží souběžně s hladovou zdí po druhé straně ulice Strahovská (blíže ke Strahovským kolejím). Směrem k Újezdu zřejmě využívají Hladové zdi, ale tvoří dole výběžek směrem k ulici Rošických. Viz také [2]. --Luděk 22:58, 6. 5. 2007 (UTC)

Podle popisu, co je v článku se táhnou od Petřína dolu k Vltavě, což je to, co jsem vyfotil, ale je jasné, že hlavní část je tam nahoře. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 08:12, 7. 5. 2007 (UTC)

No jo, ale v článku Hladová zeď se píše: "Táhla se od Újezdu až po Strahov a dál za něj k Hradčanům." a "V roce 1624 byla [hladová] zeď opravena, a v polovině 18. století z příkazu císařovny Marie Terezie dále opevněna."

V tomto článku (Mariánské hradby) se zase píše "Mariánské hradby je pojmenování pro část barokního opevnění Prahy na levém břehu Vltavy.

Cihlová zeď pod Petřínem z ulice Rošických, v pozadí tři a půl zubu Hladové zdi

Mně z toho vychází, že za baroka byly některé části Hladové zdi začleněny do nového opevnění. Jen byly opraveny, případně k tomu něco bylo přistavěno. Dle mne na obrázku Soubor:Praha, Újezd, Mariánské hradby.jpg je zobrazena právě Hladová zeď (nebarokní), ale kdybyste šel k místu, kde se ta zeď napojuje na onen zobrazený barák, tak tam najdete průchod a za ním uvidíte vysokou cihlovou zeď, která je dle mne tou barokní částí, tedy kusem Mariánských hradeb. Klidně to tam projděte, není to žádný soukromý pozemek, vede tam cesta ke grafické škole a dál na ulici Rošických. Koukám do svého archivu a zdá se, že jsem tuto část nafotil v prosinci (nevěda, že to jsou Mariánské hradby). Je to foceno z ulice Rošických směrem k Újezdu a Hladové zdi, která tam je v pozadí trošku vidět (tři až čtyři zuby). Tak to vrznu na commons a sem do článku. --Luděk 09:12, 7. 5. 2007 (UTC)