Diskuse:Lowanatom

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Fascinující článek, takových tu mnoho nemáme. Škoda jen, že většinu článku tvoří vlastní výzkum, takže jsem musel přidat šablonu neověřeno.--Kohelet (diskuse) 7. 8. 2014, 01:18 (UTC)

Zdravím a díky za upozornění i ocenění. Jak jsi určitě viděl, tam, kde to bylo možné, odkazuji na existující literaturu. Bohužel píši o místě, o kterém zdroje neexistují. Ani francouzsky a anglicky, natožpak česky. Na místa, o kterých píšu, jezdívají etnologické expedice, aby o nich psaly to, co pak na Wiki třeba někdo použije jako zdroj citace. Bohužel Lowanatom není příliš zajímavý, a tak o něm nikdo nic zvláštního nenapsal. Z tohoto důvodu bohužel není co citovat. Opravdu. Jak jsem psal v poznámce k vytvoření článku, nějakou dobu tu žiji, mluvím místním jazykem a četl jsem snad veškerou existující literaturu (publikovanou i nepublikovanou ... to není žádný zázrak, není jí moc), která se týká Lowanatomu, zápisky misionářů a lingvistů, kteří ve vesnici pracovali. Fakticky toho fyzicky moc není, co by se dalo citovat. Když tak zkus napsat, které přesně informace (i když vím, že jsi psal "většina") by bylo z hlediska zdrojovací politiky Wikipedie dále podpořit. Taky, do jaké míry je možné na Wiki používat jako zdroje osobní rozhovory s lidmi (pamětníky, autoritami, ...)? Některé, především historické údaje se tady totiž jinak, než ústně nepředávají. Tanna nemá psaný jazyk a většina lidí ani aktivně nepíše (i když se to třeba ve škole naučili) a nevytváří žádné psané dokumenty, o které by se dalo opřít. Těším se na odpověd. Tominiko (diskuse) 7. 8. 2014, 05:08 (UTC)
Jak je uvedeno v odkazu výše, nepublikovaná osobní svědectví nejsou obecně na Wikipedii povolena, protože pak by si každý mohl vymyslet, co chce. Určitě by bylo vhodné doplnit zdroje (publikovanou literaturu) např. k osobnostem z Lowanatomu, abychom věděli, že vůbec existovali. Taky k tomu lyceu by jistě šly najít ověřitelné zdroje, když je financováno ze zahraničí. Rovnou jsem přidal zdroj o sbírce farnosti Skalice a Bašky. --Kohelet (diskuse) 7. 8. 2014, 10:24 (UTC)
Díky za info k těm osobním svědectvím. Článek o vlastním výzkumu jsem samozřejmě četl, ale nějak mi to tam uniklo. K osobnostem: A. Yolou zdrojovaný je, k ostatním dvěma zkusím něco sehnat. Trošku mi nebylo jasné, jaký zdroj se považuje na Wiki za důvěryhodný (nejsem moc zběhlý v protokolu ... z toho, co jsem pochopil v nápovědě jsem dostal dojem, že by to měly být nejlíp recenzované publikace a práce), ale pokud jsi citoval obyčejné webové stránky (farnosti), tak k tomu lyceu zkusím najít něco, co o něm na webu vyšlo, i když moc toho není. Škola nevydává oběžníky ani ročenky. Jinak kdo rozhoduje o tom, jestli je článek už dost ozdrojovaný a šablona neověřeno se může odstranit. Ten, kdo ji vyvěsil, nebo je o tom třeba diskutovat, nebo kdokoli, kdo to obhájí? Jsem tu nový a netuším. Dík ... Tominiko (diskuse) 7. 8. 2014, 11:02 (UTC)
Věrohodný zdroj může být kniha i webová stránka, je důležité hlavně to, aby nešlo např. o blog či osobní stránky. Co se týče šablony, odstranit ji může prakticky kdokoli, kdo ten článek řádně ozdrojuje, přičemž kdokoli jiný to zase může zpochybnit, proto by se o tom nejprve měla vést diskuse, aby bylo dosaženo konsensu.--Kohelet (diskuse) 7. 8. 2014, 12:28 (UTC)
Jasně, díky za upřesnění o těch webových zdrojích. Budeme v blízké době připravovat oficiální webové stránky školy (CTL) ... můžu pak citovat to, co se na nich objeví, nebo jsem příliš blízko zdroji ("střet zájmů")? Tominiko (diskuse) 7. 8. 2014, 20:32 (UTC)
Myslím, že z nich citovat můžete...Wikipedie:Věrohodné zdroje píše jenom o osobních webech a blozích. Pokud vytvoříte oficiální stránky školy, tak budeme mít jistotu, že "nekecáte."--Kohelet (diskuse) 8. 8. 2014, 00:25 (UTC)
Já "nekecám" tak jako tak :-) ale samozřejmě rozumím. Mockrát díky za trpělivé odpovědi na všechny otázky a za informace. Pěkný den. Tominiko (diskuse) 8. 8. 2014, 01:53 (UTC)