Diskuse:Lopatka

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Tenhle článek popisuje lopatku jen nediného živočišného druhu. Možná by se měl v současné podobě přesunout na lopatka (člověk) nebo nějak jinak podobně pojmenovaný článek, nabo by to chtělo doplnit popis ostatních obratlovců. --Postrach 11:11, 29. 1. 2008 (UTC)

Kromě toho Lopatka je i české příjmení a také nářadí (např. dětská lopatka) ** Lopatka by měl být asi rozcestník **--MiroslavJosef 11:43, 29. 1. 2008 (UTC)

Navrhuji stránku přejmenovat na lopatka (scapula) - abychom byli anatomicky zcela přesní ** lopatky mají i turbíny a proudové motory **--MiroslavJosef 11:51, 29. 1. 2008 (UTC)

To mi zas připadá moc složité (latina) - když tak už lopatka (kost). Ale myslím, že je škoda název „lopatka“ vyplýtvat na rozcestník, ten by klidně mohl být lopatka (rozcestník). Nářadí je spíš lopata, tam bych popsal i zdrobněliny (lopatka, lopatička), a mezi přímými významy slova lopatka je tento anatomický asi nejvýznamnější, takže bych byl pro ponechání názvu této stránky tak jak je, s tím, že do záhlaví patří odkaz na zmíněný rozcestník.--Ioannes Pragensis 12:04, 29. 1. 2008 (UTC)

Nic proti tomu, třeba lopatka (kost) ** Jan Lopatka byl významný český literární kritik ** --MiroslavJosef 12:11, 29. 1. 2008 (UTC)

To je pravda. Ale přece ne tak významný, aby přebil významnost té kosti. Také si myslím, že se na něj bude většinou odkazovat Jan Lopatka, a hledající, kteří neznají jeho křestní jméno, by tam prošli skrz to záhlaví přes rozcestník. Mimochodem by bylo fajn, kdyby o něm někdo napsal aspoň pahýl, jinak se tu bavíme zhola akademicky. :-) --Ioannes Pragensis 12:21, 29. 1. 2008 (UTC)

no - zatím je ta lopatka popsána (až na malou úpravu úvodní věty) jako kost v těle člověka. A protože těch významů je víc a těžko zvážíme důležitost (dokonce bych si dovolil tvrdit, že lopatek v technice je početně o řády víc, než těch v lidských tělech, v obratlovcích jich bude také víc než jen ve druhu homo), připadá mi rozcestník jako dobrý nápad. --Postrach 12:44, 29. 1. 2008 (UTC)

Početnost není zdaleka totéž co významnost. Já ten článek vnímám jako povídání o lopatkách obratlovců vyložené na příkladu člověka (souhlasím, že příklad jiného tvora by se tam uživil, ale něčím se začít musí a člověk je pro nás lidi zdaleka nejvýznamnější obratlovec). Pro rozcestník jsem taky, ale myslím, že by se měl jmenovat lopatka (rozcestník).--Ioannes Pragensis 13:01, 29. 1. 2008 (UTC)

Vyrobit heslo Lopatka (rozcestník) není žádný velký problém, to dokáže každý trošku zkušenější WIKIPEJDISTA snadno a rychle, nicméně souhlasím s Postrachem, že v technice je je jich hodně, stejně tak v tělech jiných obratlovců, možná, že by se našlo i nějaké speciální nářadí pro některé řemeslné činnosti (a kdoví zdali neexistuje i nějaké lékařské náčiní či nářadí), já bych si o tomto nedovolil vůbec nijak spekuovat **--MiroslavJosef 13:54, 29. 1. 2008 (UTC)

Biologická lopatka je podle mě primární význam. Vím, že MiroslavJosef má rád rozcestníky, ale nemělo by se to přehánět. Lopatka (rozcestník) bohatě stačí, podle mého názoru. --Vojtech.dostal 15:44, 29. 1. 2008 (UTC)

Mám rád úplnost, přesnost a vždy se dost trápím tím, že najdu nějaké heslo, které má ještě několik dalších významů, v tom máte pravdu ** Rozcestníky zakládám proto, protože jsem přesvědčen, že to jinak vyřešit nelze, je to jediný nástroj, který WIKIPEDIE má na sdružování zcela rozdílných hesel ** Jinak, pokud jdo o mne, tak já považuji právě rozcestníky za hlavní rozlišovací aparát WIKIPEDIE, který má jeden jediný cíl, neznalému nebo málo znalému uživateli WIKIPEDIE (třeba důchodci se zákadním vzděláním) usnadnit cestu hledání ve WIKIPEDII aniž bychom ho při jeho prvním pokusu odradili ** Pokud víte o nějakém jiném nástroji, který toto umožňuje bylo by dobré, aby jste na něj upozornil všechny ostatní ** Pro mne je WIKIPEDIE pouze zajímavá virtuální hra na encyklopedii lidové umělecké tvořivost, protože nic jiného to fakticky není - zajímavý sociální expediment s velmi nejistou budoucností ... ** Možná, že se na mě někdo za můj názor zlobí, ale WIKIPEDIE není ani učebnice, ani vědecké dílo, ani život sám (spermie se naštěstí po internetu posílat opravdu nedají) ** --MiroslavJosef 17:03, 29. 1. 2008 (UTC)

Rozcestník není nástroj na sdružování hesel, ale naopak na jejich rozlišení, pokud by se ta hesla jmenovala zcela stejně. Nahrazuje seznam stejnojmenných hesel (homonym) v papírové encyklopedii nebo slovníku. Tam jsou ale tato hesla spojena přirozeně řazením do abecedy, takže nástroj typu rozcestník není potřeba. --Postrach 22:35, 29. 1. 2008 (UTC)