Diskuse:Libertarianismus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Jvs v tématu „Přesun

Tento pahýl je ve svém vyznění poněkud zaujatý. Libertarianismus není extrémistické hnutí a la fašismus a komunismus.--Jilm 11:13, 5. 6. 2005 (UTC)

Článek mylně přisuzuje libertarianismu jen protržní kapitalistické charakteristiky, viz „zdůrazňující ... právo na soukromé vlastnictví a volný trh.“ Přitom na en wiki je jasně psáno (podpořeno 4 zdroji): „Libertarians embrace viewpoints across that spectrum ranging from anti-property to pro-property, from openly anarchist to minimal government.“ --Elm 3. 5. 2009, 21:45 (UTC)

Odstranil jsem sporný odstavec o extremismu, který byl subjektivní, tudíž do encyklopedie se nehodící. --Lokutus 25. 9. 2010, 10:41 (UTC)

Přisuzování libertarianismu jen protržní charakteristiky není rozhodně mylné. Termín "libertarian" vznikl vlastně jen jako synonymum k termínu "pravicově-liberální", protože liberalismus si v USA ale i v kontinentální Evropě prakticky přisvojila levice. Natahování libertarianismu doleva je proti smyslu vzniku tohoto termínu a navíc pak jen zdvojuje již existující termíny. --Radovan Krejčí 20. 1. 2011, 11:04 (UTC)
Nesmysl, termín je mnohem starší, poprvé termín použil anarchokomunista Joseph Déjacque a termín libertarianismus byl dlouho a často i dosud je používán jako synonymum k anarchismu. To jen Nová pravice tomu dala svůj úplně jiný význam (jak už bývá u pravice zvykem). --Elm 11. 3. 2011, 16:40 (UTC)
To je pravda, Libertarianismus jako synonymum k anarchismu používla španělská CNT již v třicátých letech minulého století. Libertarianismus může být zkrátka povážován za mezistupeň mezi liberalismem a anarchismem, a v žádném případě ho nelze ultimátně spojit s "pro-tržním" přístupem.


- jeste by bylo zahodno napsat, ze před 100 lety byl anarchismus oznacovan pod názvem libertarianismus "liberalni-socialismus" napr. situace v povalecne Evrope si tento libertarianismus privlastnila pod kontrolou statu "nutny zduraznit, ze se jednalo o produkt doby po WW2" a Chomsky byl anarchista. Aaagr predstava sveta v nemz je kapitalismus zbaven jakekoliv kontroly je desiva a zcestna. Kapital potrebuje zdroj a je mu jedno jestli rostlinej nebo zivocisnej. Pokud ma nekdo potrebu ovladat, mit nekoho v moci necht se radsi venuje neoliberalni ideologii nebo dalsi z rad totalit.. popravde do techto totalit muzeme pridat i libertarianismus..


muj nazor - je mi jedno jestli nekdo zere zlaty vejce a ma 50 nabouchanych autaku, ale problem je jen v jedne veci. K tem prachum prisel ojebavanim druhych..

vyváženost[editovat zdroj]

Je tohle vyvážené? "Tato kritika je v jednom směru nepřesvědčivá, protože se zdá, že svobodu redukuje na ekonomicky podmíněné možnosti výběru." --46.135.34.42 25. 4. 2018, 20:49 (CEST)Odpovědět

Přesun[editovat zdroj]

Navrhuji přesun na Pravicový libertarianismus (článek sem už paradoxně přesměrovává). Článek by měl obecně pojednávat o libertarianismu obecně, o tom jak se vyvíjel, o jeho historii, o jeho dělení na pravý a levý – místo toho ale neobjektivně pojednává pravě a jen o jeho pravicové podobě, přičemž vůbec nezohledňuje levicový libertarianismus nebo to, že směr má původ na levici (dle en:wiki). To navíc dokazuje jak zmiňované přesměrování, ale i kapitoly „Chybné definice“ nebo „Česko“ (která mluví jen o pravicově libertarianistických stranách). Navrhuji proto text upravit a přesunout do článku Pravicový libertarianismus a z článku Libertarianismus dočasně udělat rozcestník. --Dominikosaurus (diskuse) 7. 3. 2020, 20:38 (CET)Odpovědět

Když teď projíždím historii, tak by možná místo rozcestníku bylo lepší obnovit starší verzi, která libertarianismus pěkně a přehledně dělila, jen ji pak někdo přepracoval na stávající podobu. --Dominikosaurus (diskuse) 7. 3. 2020, 20:41 (CET)Odpovědět

Vrátil jsem tam tu starší verzi. Verze kolegy Frantislava byla nevyvážená a přišla mi i poněkud nepřehledná. --Jvs 2. 6. 2020, 18:36 (CEST)Odpovědět