Diskuse:Levice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 5 lety od uživatele Mrzout v tématu „Levice a liberalizace

Levice prosazuje decentralizaci? Možná by se hodil zdroj. Nejsem úplně přesvědčen o pravdivosti. Ale jsem ochoten uznat, že se mýlím. Bohužel tu šablonu tam nedokáži dostat. Dronte 18:00, 8. 6. 2007 (UTC)

Jsem přesvědčen, že ano, ale ozdrojovat to nedokážu.... Možná se také mýlím, možná taková generalizace není odpovídající skutečnosti, ale myslím, že levice prosazuje decentralizaci... --Elm 14:53, 31. 3. 2008 (UTC)
Dovolil bych si tvrdit pravy opak. Levice byva v podstate etatisticka a k etatismu prirozene patri centralismus. Prikladem muze byt politika CSSD vuci obcim. Nebo soucasne centralisticke snahy EU. Dogbert 18:06, 31. 3. 2008 (UTC)
A co třeba centralistické snahy pravicových Spojených států? Myslíte, že toto je tak hodně navázáno na politickou orientaci? Podle mého názoru maximálně lehce. Nador 18:23, 31. 3. 2008 (UTC)
Námitka je jasná: a co vytvoření krajských zastupitelstvech vlády koalice pod vedením ČSSD, kterou ODS nechtěla? Anarchismus je také levice a o etatismu nemůže být řeč a staví se důsledně za decentralizaci... Navíc pokud se mluv o centralizaci v EU je potřeba vzít na vědomí princip subsidarity... --Elm 1. 12. 2008, 15:44 (UTC)
No, nesouhlasím.... média nepochopila co je levice a pravice. Ve skutečnosti je anarchismus krajní pravice. A krajní levice by správně mělo byt nacionalismus, nacionální socialismus a další podobné ideologie Slovníček demokracie: pravice - levice.... Prostě to překroutili.--
No to snad nemyslíš vážně s tím "zdrojem" – vždyť to je pouhý prachbídný pravicový pamflet proti levici! Ostatně, stačí se zamyslet nad tím, proč tam není ta "krajní pravice", resp. "ultrapravice", kterou zde právě zmiňuješ, ačkoliv "ultralevice" tam je. Ty eseje nemají valnou úroveň, i když leccos je na nich poučného – pravičáci trpí komplexem nadřazenosti, jsou takřka přesvědčení o své vyvolenosti bohem a o svém patentu na pravdu. Tvrdí, že prý znají levici lépe, než levice pravici (z čehož si odvozují svou nadřazenost), ale svými zjednodušujícími, absurdními a ahistorickými závěry spíše potvrzují pravý opak. I když v lecčem jsou ty články poučné – jako třeba že pravice je pouhý odpadlický derivát levice... 78.99.160.176 6. 9. 2009, 18:41 (UTC)

d.priecko 14. 3. 2009, 17:45 (UTC)

No, tak s tim klidne budu souhlasit, ale tady jde o to, jak je to popsano v clanku Dogbert 18:37, 31. 3. 2008 (UTC)
Ano, vypadá to, že máte pravdu. Nador 19:09, 31. 3. 2008 (UTC)

Přejmenování[editovat zdroj]

Jsem jednoznačně pro přejmenování z Levice (politika) na Levice, levice je pojem primárně politický a minimum lidí, kteří se něco chtějí dozvědět o levici míní levou ruku... :) --Elm 14:56, 31. 3. 2008 (UTC)

Levice jsou také třicetitisícové město na Slovensku. Z Levice bych maximálně navrhoval udělat rozcestník, rozhodně ne ta to dát jen politický význam. --Postrach 15:13, 31. 3. 2008 (UTC)

Já bych osobně přesunul Levice (politika) na Levice a zde bych uvedl, že ostatní významy jsou na Levice (rozcestník). Nador 16:30, 31. 3. 2008 (UTC)

Přesně... --Elm 16:43, 31. 3. 2008 (UTC)

Souhlasím s Postrachem - levice je také výraz pro levou ruku **--MiroslavJosef 16:45, 31. 3. 2008 (UTC)

Jenže rozcestník se má dělat když není jasný primární význam, a když se mluví o levici, ve většině případech jde politiku, tedy primární význam zcela jasný, přesunout na Levice, pak ostatní významy do rozcestníku... --Elm 1. 12. 2008, 15:40 (UTC)

Levice (poltika) je nejčastější použití slova, jsem pro přesun na Levice. --62.24.89.211 10. 10. 2008, 14:41 (UTC)

Kromě toho Levice jsou také slovenské město - takže rozcestník. Primární význam je levá ruka, nikolivěk politika ** --MiroslavJosef 14. 3. 2009, 17:56 (UTC)

Krom toho, abychom nediskriminovali druhou část politického spektra, museli bychom přejmenoval i článek pravice, což je prakticky tentýž případ --MiroslavJosef 14. 3. 2009, 17:59 (UTC)
Jsem taky pro přesun, město či dokonce levou ruku považuji za druhotný význam - nejčastěji tím podle mě je myšlena levice (politika). --Podzemnik 25. 4. 2009, 06:59 (UTC)
Primární význam slova levice je podle mě určitě levá ruka. Naprosto nesouhlasím s tím, aby článek levice byl o politickém významu. Ve významu politickém je to více používané maximálně tak v novinách, rozhodně ne někde jinde. A i kdyby, stejně se nejedná o primární význam. Udržitelný kompromis je podle mě ještě mít článek levice jako rozcestník. Takhle je to nesmysl. --bab_dz 24. 5. 2009, 13:00 (UTC)
Názory zde již byly řečeny, pro použití názvu levice pro politický význam byla většina názorů a jak zde napsal Elm, rozcestníky se vytváří, když neexistuje dominantní význam. To však levice je. Podívej se do "What links here" a uvidíš dominantní zastoupení na Wikipedii. Dominantní význam však má i jinde. --Faigl.ladislav slovačiny 24. 5. 2009, 13:03 (UTC)

Externí odkazy[editovat zdroj]

Tak jsem smazal sekci "Externí odkazy", v níž, ehm, nebylo takřka nic hodnotného. Byl tam pouze 1 odkaz na 1 článek na 1 blogu, v němž byly uváděny velice pochybné věci, řečeno diplomaticky, třeba ten žalostně nepovedený pokus o "Nolanův graf" (který je ale sám do značné míry prolibertariánským propagandistickým nástrojem). Také jsem smazal odkaz na ten pravicový pamflet proti levici – vizte výše – protože to sem prostě nepatří. 78.99.160.176 6. 9. 2009, 19:06 (UTC)


Nacionalismus[editovat zdroj]

To by mě zajímalo odkdy je nacionalismus levicový, vždyť to je pravice. To že rádoby pravičáci jí na svém spektru nechtějí neznamená, že tam nepatří. Nebo to doložte zdrojem. --d.priecko 27. 3. 2010, 17:15 (UTC)

"Odkdy!" :) "Výjimečně se k levici řadí i nacionalistické[zdroj?] subjekty, většinou se separatistickým programem." Viz např. levicové guerilly hájící zájmy domorodých obyvatel usilující o jejich oddělení od centrální vlády. --Elm 28. 3. 2010, 12:17 (UTC)
To je bohužel velmi rozšířený omyl, že je nacionalismus pravice. Není. Stačí si vypsat vedle sebe charakteristické znaky levice a nacionalismu a porovnat je... To naopak komunisté nechtěli přiznat, že jsou ideologicky tolik podobní fašistům a nacionalistům, a proto rozšířili závádějící termín "extrémní pravice"... Hugo Draslík 12. 6. 2010, 12:36 (UTC)
Postkomunismus je strašné období, vše špatné je házeno na komanče a historická a politologická fakta jsou výsledkem komunistického spiknutí, ach jo... To co píšete je úplný nesmysl. Ideologicky podobní :) Jedna ideologie usilující o radikální nerovnost mezi lidmi (nacismus, fašismus), jednak ideologie usilující o radikální rovnost (komunismus), své cíle sice prosazovali podobně, ale nazývat to ideologickou podobností je holý nesmysl. A z historie třeba Pakt proti Kominterně. Nacionalismus je (minimálně v Evropě) většinou fenomén pravicový, výjimečně levicový. --Elm 12. 6. 2010, 16:31 (UTC)
Domácí příklad - pseudonáboženská integrace nacionalismu prostřednictvím "husitství", sousedský příklad: "němectví" sociální demokracie před sjednocením Německa. To vše za předpokladu, že čtenář (nesocialisticky) přijme za levici zmiňovanou část českého politického myšlení a předbismarckovskou sociální demokracii (tedy např. není leninista). Co se týče socialistické levice (a pravice), tam nemá smysl o nacionalismu hovořit, protože tam tyto pojmy nedávají žádný smysl (po destrukci světa, následované popřením, že vůbec kdy existoval, nedává nic smysl). Příklad socialistické pravice: posloupnost "němectví" -> germánství -> vyšší rasa. Podobně i komunistické "zachování národní svébytnosti" znamená výhradně rozpuštění v univerzální totalitě. Co se týče zbývajícího čtvrtého dílu (nesocialistické pravice), tam je lepší hovořit ne o nacionalismu, ale o národním povědomí (to se týče např. i španělského Franca). 94.230.156.130 3. 2. 2017, 12:02 (CET)Odpovědět
STOP CHAT Wikipedie není diskusní fórum, respektujte to, prosím. Děkujeme za pochopení. STOP CHAT

Anarchismus[editovat zdroj]

Jsem přesvědčen, že anarchismus nepatří mezi levicové ideologie. Absolutní důraz na jednotlivce, odpor k státní moci, to přece nemá nic společného s levicovými myšlenkami (kolektiv, silný stát...). Může mi to tady někdo vyvrátit? Hugo Draslík 12. 6. 2010, 12:45 (UTC)

Jsem přesvědčen, že patří, pokud-li pomineme americký pomatený fenomén anarchokapitalismu. L. usiluje "změnu tradičního sociálního pořádku s cílem více rovnostářského rozdělování bohatství a privilegií.", anarchismus je vlastně nejautentičtější představitel levice, anarchismus je revoluční ideologie par excellence, jednak radikální demokracie, jednak antikapitalismus, důraz na rovnost, proti donucování, proti autoritě, proti moci zajišťuje politické přesvědčení, které se snaží o nejrovnější rozložení bohatství a privilegií. --Elm 12. 6. 2010, 16:24 (UTC)

Hají práva?[editovat zdroj]

V pasáži „Hájí práva a zájmy nižších a středních vrstev společnosti, zvlášť zájmy zaměstnanců proti vlastníkům výrobních prostředků“ jsem doplnil šablony. Hájení práva kohokoli je velice relativní pojem a ne každý příslušník nižší či střední vrstvy, ne každý zaměstnanec považuje levici za ochránkyni jeho práva. Člověk s konzervativním světonázorem, tudíž pravděpodobně pravicového ražení, málokdy považuje levicové místy až chorobné rovnostářství za obhajobu jeho práv. Navíc by i chtělo definovat, která práva to vlastně jsou. Zda to nejsou pouze nároky atp. Ale toto je můj názor, proto jsem pouze přidal šablonu. Masa97 (diskuse) 26. 12. 2013, 18:18 (UTC)

Levice a liberalizace[editovat zdroj]

Dobrý den, možná se mýlím, ale není náhodou pro levici charakteristické, že je liberální, co se týče osobních svobod? Hovořím nyní k tabulce, kde je srovnávána levice s pravicí a vytváří dojem, že levice není liberální a pravice ano. Při tom, co je známo, tak pravice je liberální především ekonomicky, jinak je dost konzervativní a levice je liberální osobně, ale ne ekonomicky. Myslím, že v tomto potřebuje článek změnu, ale neodvážil jsem se nic měnit, protože jsem názoru, že je toto především nutné prodiskutovat a dojít ke smyslnému závěru. --85.71.202.81 17. 5. 2017, 13:57 (CEST)Odpovědět

Smyslnost rozhodně není pojmem, který by měl něco společného s levicí. Přesto je fakt, že článek potřebuje změnu, ale ta reálně není možná, protože Wikipedie má jiné cíle. Proto je zde k vidění celá řada profesionálních, ale i dobrovolně užitečných editorů, kteří dbají na to, aby všechny důležité hesla vyznívaly určitým, žádoucím způsobem... Kdo může pochopit, pochop... --Mrzout (diskuse) 12. 1. 2019, 19:30 (CET)Odpovědět

S tímto pojmem je strašný problém, sedí docela to "vágní označení". Nic esenciálního jako levice neexistuje. Co tvrdí kolega výše: tady je třeba důsledné rozlišení na ekonomickou a společenskou škálu, lze si představit nejrůznější kombinace ekonomické pravice a levice a sociálního liberalismu a konzervativismu. To, je tvrzeno tady, "Obvykle je levice používaná pro popis skupin podporujících změnu tradičního sociálního uspořádání s cílem rovnostářského přerozdělování bohatství a privilegií.", tak toto je to klišé, jak by to často rádi prezentovali odpůrci levice. Je to nesmírně jednostranné a zavádějící.46.183.67.251 25. 5. 2018, 20:41 (CEST)Odpovědět

Domnívám se, že existuje. Je to celý komplex postojů, názorů a východisek, které jsou v kontrastu a opozici vůči esenciálním postojům pravice, jakými je např. lhostejnost, sobectví, pokrytectví, dvojí metr, lži, vyčuranost, přizdisráčství, iracionální agrese, etická otupělost, kořistnictví, bytostný parazitismus, atd. To, že je momentální podoba hesla plná tupých klišé je však pravdou. To, že náprava zatím není možná je však také pravdou. Nevěříte ? Tak to zkuste :-) --Mrzout (diskuse) 12. 1. 2019, 19:30 (CET)Odpovědět