Diskuse:Kvantová fyzika

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Vitha 15 v tématu „Změny v rámci upřesňování článku

Musím zde podotknout že tento výklad teorie kvantové ja sice obsáhlý ale né úplný.Chybí zde jak návaznost na ostaní jevy tak i výklad k sub-prostoru.pokud "to tam někde je" a ja jsem jen špatně četl pak se velice omlouvám.

P.S: pokusím se to co jsem zde napsal doplnit do teorie kvantové na wikipedie.cz -- Tento příspěvek přidal(a) Jan Kubalek (diskusepříspěvky) 18:58, 31. 5. 2007 (CE(S)T)

Doplnění článku by jistě nebylo na škodu, není dokonalý a kvantová teorie je velice široké téma. Pojem subprostor se v ní ale běžně nepoužívá. Můžete mi napsat nějaké podrobnosti a odkazy nejdříve sem do diskuse, prosím? Díky. --egg 11:45, 1. 6. 2007 (UTC)

Podle velikosti stránky by asi bylo vhodné ji rozdělit. V tomto případě by asi bylo vhodné se inspirovat na anglické verzi, kde mají historii (History of quantum mechanics), úvod (Introduction of quantum mechanics) a interpretaci (interpretation of quantum mechanics). Samotná kvantová fyzika (na en to mají sice dohromady, ale nechal bych to rozdělené) je tam sice taky dlouhá, ale je tam více místa na odkazy a ostatní poznámky. --Pajs 16:34, 29. 10. 2007 (UTC)

Smazal jsem tohle: Zatímco rozdíl mezi nerelativistickou teorií a teorií relativity spočívá v rozdílném tvaru transformací času a prostoru mezi souřadnými soustavami, rozdíl mezi klasickou a kvantovou teorií je mnohem hlubší a je dán rozdílným chápáním základního pojmu stav systému.

Úplně zbytečná a dost trapná věta nějakého studentíka kvantové teorie.

No schválně, co je to rozdílný tvar transformace času a prostoru? :-D

Ono je tam toho o dost více, hlášky typu: Učebnice kvantové teorie obvykle nejdou příliš dál ve výkladu o bližším určení tohoto okamžiku. jsou úsměvné . Ale nestíhám. Snad se k tomuto článku dostanu...--H11 3. 4. 2009, 11:08 (UTC)
Co treba x = 3t, y = 3 a 2x + 8y + 37 = 0 :). Mmch neco jsem tam upravil. Neznam poradne historii kvantovky takze jsem tam mozna hodil chybku. 86.61.232.26 13. 4. 2009, 01:06 (UTC)

Hele sory že se ptam ale neni náhodou součástí kvantové fyziky to, že celá naše realita je v naší mysli a to co je uvnitř nás ovlivn'uje okolí??...fakt sory jestli sem si to s něčim nespletl že bych to tam doplnil =) děkuju za odpověd' =)

-) ne to bude asi psychologie--H11 12. 10. 2009, 09:24 (UTC)

Pořád nepřesnost?[editovat zdroj]

V rámci odstraňování neozdrojovaných a nedoložených informací jsem odstranil sekci ověšenou šablonami {{fakt?}} a {{přesnost}}. Je tedy třeba mít celý článek takto označen?--Faigl.ladislav slovačiny 20. 6. 2010, 17:14 (UTC)

Přeformuloval jsem úvodní odstaveček, aby to podstatné řekl, a přitom zůstal srozumitelný (doufám). JOb (diskuse) 18. 6. 2016, 11:55 (CEST)Odpovědět

Změny v rámci upřesňování článku[editovat zdroj]

  • Odstraněna věta Bylo tedy vše vysvětleno? Bohužel tu bylo stále dost nejasností (viz níže). -- myslím, že netřeba komentovat, podobných změn jsem provedl více a sem je neuvádím.
  • Z odstavce Mohou ovšem existovat i speciální stavy, kde měřením vybrané pozorovatelné (v našem případě polohy) můžeme získat jen jedinou hodnotu , tj. pro . Takovým stavům se v žargonu říká stavy s ostrou hodnotou pozorovatelné a jsou to přímé protějšky klasických stavů. vyřazena věta, že jde o protějšky klasických stavů. To zkrátka není pravda, viz koherentní stavy v kvantové optice - protějšky klasických stavů jsou ty, které do kterých probíhá dekoherence.
  • Odstavec První problém nemá nic společného s „kvantovostí“ kvantové mechaniky .. Druhý problém sice na klasické úrovni nevyvstává, ale v teorii pole chybí, poněvadž v ní prostorová souřadnice vystupuje spolu s časem jako parametr, nikoliv jako dynamická proměnná, jak je tomu v mechanice. přeformulován a částečně sloučen s odstavcem o teorii relativity. Předtím nedával smysl skoro vůbec, teď je to snad lepší, ale pořád si nejsem úplně jistý, jestli se dá např. říci, že poloha v teorii pole vystupuje jako parametr, apod.

--Irigi <|> 30. 7. 2010, 17:05 (UTC)

  • Kvantová fyzika je soustavou fyzikálních teorií, která souběžně s teorií relativity ve 20. století předefinovala do té doby platné základy klasické fyziky. - Do té doby platné? Jejich platnost se přeci nezměnila tím, že jsme našli něco hlubšího a přesnějšího. Snad radši 'do té doby uznávané'?--Vitha 15 (diskuse) 25. 5. 2022, 19:51 (CEST)Odpovědět

Začlenění článku Pravděpodobnostní popis[editovat zdroj]

Viz diskuse k pravděpodobnostnímu popisu. --Irigi <|> 31. 7. 2010, 09:22 (UTC)

Přeformuloval jsem úvod, aby sdělil poddstatu kvantového přístupu, a přitom (doufám) zůstal srozumitelný. Bude-li souhlas, doplníme odkazy. JOb (diskuse) 18. 6. 2016, 11:58 (CEST)Odpovědět