Diskuse:Kukačka obecná

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 2 lety od uživatele Podzemnik v tématu „WP:Q

WP:Q[editovat zdroj]

Podzemnik[editovat zdroj]

Epické dílo, jen co je pravda, muselo to dát práci. Za mě jen pár drobností:

  • Šlo by tedy doplnit, z čeho je odvozeno druhové jméno canorus?
AnoAno Hotovo.
  • „Celkově je obligátní mezidruhový hnízdní parazitismus známý asi u pouhého 1 % ptáků (na rozdíl od fakultativního a většinou mezidruhového hnízdního parazitismu, který je daleko běžnější).“ - šlo by vysvětlit rozdíl mezi obligátním a fakultativním parazitismem? Běžný čtenář to nebude vědět
KomentářKomentář Za mě nemá cenu uvedené vypisovat do článku o jednom konkrétním parazitovi, ale nahradil jsem "fakultativní" za "příležitostný" a zároveň přidal do textu odkaz na konkrétní kapitolu v článku o hnízdním parazitismu, která oba pojmy definuje. Článek zároveň již nyní odkazuje na již existující a vysvětlující článek obligátní parazit.
Úplně to stačí takto. --Podzemnik (diskuse) 25. 2. 2022, 04:09 (CET)Odpovědět
  • "K páření dochází bezprostředně po příletu samic, většinou na větvích stromů nebo drátech elektrického vedení." - máme k tomuto zdroj?
AnoAno Zdroj máme ke všemu, co je v článku uvedeno - zde jsem se akorát dopustil přehlédnutí. Doplněno.
KomentářKomentář To teda... A vidět naživo ještě větší zážitek :-)
  • Ta sekce "Potrava" se vztahuje jen k ČR, nebo celosvětově? Čím se třeba živí v Africe?
KomentářKomentář Zdroj to nekonkretizuje, ale píše obecně za druh a uvádí tolik čeledí, že se rozhodně nejedná jenom o údaje za ČR. Nejsem si vědom ani žádné potravinové studie, která by proběhla přímo na našem území (dal bych skoro ruku do ohně za to, že nic podobného doteď neexistuje). Nedohledal jsem ani žádný zdroj, který by hovořil exaktně o složení potravy na zimovištích.
  • "Některé z mnoha lokálních lidových pověr" ---> "Některé z mnoha českých lokálních lidových pověrů (udělal jsem tomu samostatnou kapitolu nakonec, tak už to je snad jasnější teď)
KomentářKomentář OK.
  • Nemáme více brazového mateirálu pro tu kapitolu Odkaz v kultuře? Tady by se něco jistě našlo.
AnoAno Nemám rád, když je obrázků zas přespříliš, kór když text nijak vhodně nedoplňují a naflákají se tam jenom, aby to lépe vypadalo, ale něco jsem přidal.
  • Obecně ten článek, hlavně od druhé poloviny, by snesl více fotomateriálu. Na Commons je těch fotek docela dost, nešlo by tma dodat více obrázků? Text se pak i lépe čte.
KomentářKomentář Viz bod výše.

S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 24. 2. 2022, 03:01 (CET)Odpovědět

Díky za recenzi. --Jirib (diskuse) 24. 2. 2022, 19:12 (CET)Odpovědět
Díky za úpravy. Tak uvidíme, jestli se ještě někdo vyjádří. Zvláště chválím tu kapitolu "Koevoluce adaptací mezi parazitem a hostitelem", tam je skutečně mnoho zajímavého materiál. Mrknu na toho střízlíkovce, v mezidobí jsem přepracoval hlušce. --Podzemnik (diskuse) 25. 2. 2022, 04:09 (CET)Odpovědět