Diskuse:Kroužkové brnění

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Šupinová zbroj[editovat zdroj]

Pokud se nemýlím tak brnění je termín pouze pro kroužkovou zbroj... Proto jsem přesunul Šupinovou zbroj do samostatného článku... --Hagar 17. 12. 2008, 19:56 (UTC)

On se ale pojem brnění běžně používá i pro plátovou zbroj. Asi by to chtělo dohledat proč a kdy tenhle terminologický přesah vznikl a nějak to v článku vysvětlit. --Postrach 13. 1. 2009, 10:28 (UTC)

Dobře se to dá ukázat na pojmenování řemeslníků, kdy člověk vyrábějící plátovou zbroj se nazýval platnéř a člověk vyrábějící kroužkovou zbroj se nazýval brníř. Takže doporučuju odstranit z článku celou sekci o plátové zbroji, ta je popsána v článku zbroj a krououžkovou zbroj nadepsat kroužková košile jak to nejspíš bylo původně --Clary.Aldringen

Ježe ve spoustě knih je slovem "brnění" označena právě plátová zbroj (vizte google). A podle mne by tu mělo být napsáno, jak to vzniklo. --Postrach 22. 3. 2010, 08:55 (UTC)

To je otázka spíš na jazykovědce a sociology jak se termín původně pro kroužkovou zbroj přenesl na všechny druhy zbroje. Nicméně myslím že by stačilo dát na začátek článku něco jako: Článek pojednává o brnění jako o kroužkouvé zbroji, o brnění ve smyslu zbroj pojednává článek zbroj. Clary.Aldringen 23. 3. 2010, 06:32 (UTC)

Lituju, ale pro názor, že by brnění znamenalo jen kroužkovou (drátěnou) zbroj jsem nenašel žádný doklad. Jazykové slovníky uvádějí pro brnění jako ekvivalent angl. armour, harness, něm. Panzer, Harenisch, Ottův slovník obecně zbroj. Ostatně i v článku se mluví o "svatováclavské zbroji" a ne brnění. Udělal jsem to zatím šalamounsky, ale asi by se tento názor měl opustit.--Sokoljan 20. 5. 2011, 08:20 (UTC)