Diskuse:Kouzelnická hůlka (Harry Potter)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobré odpoledne. Napadají mě tři věci:

  • chybí řádkové reference, to je základní podmínka, aby nějaký článek mohl mezi dč
  • co třeba nějaký obrázek; snad se najde nějaký obchod s potterovskými suvenýry, kde nějaká hůlka v vyfocení bude
  • je nějaký rozdíl mezi hůlkami v knižním a filmovém zpracování?

أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 7. 2009, 13:49 (UTC)

A snad ještě, chtělo by to ještě něco o těch filmových hůlkách, pokud se dá zjistit ovšem: kdo vyrobil rekvizity pro natáčení Potterů a případně co s nimi bylo po natáčení, protože se někdy podobné rekvizity prodávají na aukcích jako sběratelské artefakty a výtěžek jde pompézně na charitu; nepotkal filmové hůlky nějaký podobný osud? Zkuste se mrknout na zpravodajských serverech. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 23. 7. 2009, 13:54 (UTC)

Dobře... Co to jsou "řádkové reference"? Nikdy sem o nich neslyšel.
--Niusereset 24. 7. 2009, 00:25 (UTC)
WP:Reference (názorný příklad). Jistě by šly udělat přímo z Harryho Pottera (zvláště doporučuji k té tabulce udělat ještě jeden chlívek ke každé řádce, kam by se umístila reference, protože ty číselné udaje o délce hůlek zdroj potřebují) a dále je namíchat s nějakými nezávislými zdroji; rozboru Harryho Pottera a vlivu tohoto fenoménu se nade vší pochybnost věnovalo jistě mnoho i renomovaných, přes zpravodajské a určitě (i když tady bych byl hooodně opatrný ve výběru) i fanouškovských webů, o nějakých oficiálních stránkách nemluvě; takže se zdroji problémy podle mého názoru nebudou. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 7. 2009, 01:19 (UTC)
Btw. pochází nějaký text původem z Harry Poter wiki? Zdá se, že minimálně ta tabulka ano. Potom do referencí musíte přidat hlášku o tom, odkud text pochází; tyhle wiki obvykle bývají licencované jako Wikipedie, tedy svobodně a jejich text je z autorskoprávního hlediska pro nás přijatelný.
Dále, na té wiki již pár referencí uvádějí, doporučuji je proto případně převzít a dále zpracovat, jsou to reference zadarmo. أنا الحق مساهمات النقاش ‎ 24. 7. 2009, 01:32 (UTC)
Aháááá, řádkové reference = reference v textu. Takhle mne mást :-D :-D
Zdrojem pro článek samotný je "kniha", která je itemem na serveru HOCZ :-D Akorát jsem z textu odstranil HOCZ věci, historické spekulace o vývoji hůlek a další věci, které nemají oficiální zdroje a které si autor "knihy" (tedy já :-D) pro potřeby knihy vymyslel.
Jinak je pravda, že pro psaní "knihy" jsem použil dva články z HP wiki a tabulka je také odtamtud, ačkoliv neobsahuje úplně všechna jména.
Po těch referencích se tam podívám a doplnim to. O vlastnostech hůlek to bude komplikovanější, pokud to nemaj přímo tam, tak mne čeká 7 knih na prostudování a hledání hůlek.
--Niusereset 24. 7. 2009, 08:56 (UTC)

Dobrý den. Mám výhrady k formulacím jak by si někdo myslel a podobným. Považuji za žádoucí se držet věcného popisu, tím spíše, že se jedná o fiktivní předměty. Chybí mi

  • popis fenoménu obráceného kouzlení Ronovou poškozenou hůlkou
  • úplný seznam známých výrobců
  • roztřídění vlastností hůlek na obecně známé a známé jen zasvěcencům

--Herigona 24. 7. 2009, 16:17 (UTC)


Good point. Nemělo by to tak být. Na ty formulace se podívám a poupravim to.
  • Fenomén obráceného kouzlení - Ronova nalomená hůlka ve dvou případech vybuchla opačným směrem směrem. To je vše, co je známo.
  • Známí výrobci - Ollivander a Gregorovič. Od Gregoroviče známe jen Krumovu hůlku, výrobce Fleuřiny hůlky neznáme. Dále je tu ještě Smrt, coby výrobce Bezové hůlky.
  • (ne)známé vlastnosti hůlek... nikde v knihách nebylo nijak popsaný jak jsou hůlky a jejich vlastnosti známý lidem. Ale zkusme to.
    • všeobecně známé: je ze dřeva a má magické jádro, usměrňuje kouzelníkovu čaromoc a sesílá kouzla. Někteří by mohli znát to o vybírání si kouzelníka, ale to už jen hádám.
    • zasvěcencům známé: většina toho ostatního. Zbytek neznají ani oni.
      V podstatě je to stejné jako se ptát, kolik je toho známo o kuličkovém peru všeobecně a co vědí jen zasvěcenci.
      Takový to s čim se píše, s vyměnitelnou náplní (někdy), někdy s víčkem, někdy cvakací. Můžou psát různými barvami.
Ačkoliv seznam chybějících věcí je vcelku dobrý, ve skutečnosti je toho tak málo co k tomu říct... už teď jsem na to řek vše, co k tomu říci lze.
--Niusereset 24. 7. 2009, 17:14 (UTC)

Hlasování sloučení[editovat zdroj]

  • Proti sloučení, na sloučení dlouhé, určitě by došlo ke zbytečná ztrátě informací. --Andrzej 15. 9. 2010, 10:03 (UTC)